Naučno dokazano: Lijenost je znak inteligencije

0
309
Štaviše, studija je pokazala kako aktivni ljudi tjelovježbu koriste kako bi stimulisali svoj um, za razliku od onih koji “džogiraju” vlastitim mislima.

Naime, u istraživanju provedenom na Univerzitetu Florida Gulf Coast, objašnjeno je kako je veza između znanja i tjelesne aktivnosti važno pitanje za čovječanstvo, budući da se ta poveznica vrlo vjerovatno proteže tokom cijeloga života.

Za početak, izvučeni su podaci koji objašnjavaju kako je nivo tjelesne aktivnosti usko povezan sa psihičkom. Naprimjer, jedno je istraživanje dokazalo kako se “oni koji manje razmišljaju” lakše dosađuju, a time i češće osjećaju negativne posljedice koje dosada donosi.

S druge strane, oni željni znanja nemaju taj problem budući da sami sebi pružaju dovoljnu mentalnu stimulaciju. Drugim riječima, oni željni znanja mentalno su se sposobni zabaviti sami te dosadu koriste kao priliku za produktivnost, dok oni s nižim interesom za učenjem pate od svih negativnih posljedica koje dosada donosi.

Kako bi bolje razumjeli je li lijenost zaista znak inteligencije, tim je odabrao 60 studenata od kojih je pola označeno kao “oni koji više razmišljaju”, te pola kao “oni koji manje razmišljaju”. Zatim je svakom pojedincu dodijeljen “aktigrafski uređaj” koji će nositi u periodu od jedne sedmice. Uređaj je trebao mjeriti njihovu tjelesnu aktivnost kako bi imali dovoljno podataka za analizu.

Nakon sedam dana, studija je imala svoje prve rezultate – grupa koja “više razmišlja” bila je puno manje aktivna od druge grupe s jednim izuzetkom – tjelesna aktivnost u obje se grupe nije u mnogo situacija razlikovala vikendima.

Naučnici su taj fenomen nazvali “vikend efektom” objašnjavajući kako bi to mogao biti proizvod činjenice da je istraživanje ipak provedeno na studentima. S druge strane, dodali su kako bi i taj “vikend efekt” mogao biti stvar koja će se mijenjati s godinama te kako je to nešto što namjeravaju pratiti u nastavku.

Ipak, ništa nije crno-bijelo, pa tako ni ovo. Naime, istraživači ipak dodaju kako previše odmora za “inteligentne” osobe može imati negativne posljedice po njihovo zdravlje.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here