Naučnici su službeno proglasili: Počela je nova geološka era

0
355

Grupa stručnjaka koja je imala zadatak da razmotri pitanje da li smo službeno ušli u antropocen – geološko doba koje karakterizira utjecaj ljudi i pravljenje štete na planeti na planeti je dala svoj odgovor – da, piše Business Insider.

Početkom antropocena okončava se epoha holocena koja je trajala ili traje posljednjih 12.000 godina otkako je završilo posljednje ledeno doba.

Radijacija, zagađenje, uništavanje šuma… Čovjek je u posljednjih nekoliko decenija u tolikoj mjeri izmijenio planetu na način na koji su za to u budućnosti bile potrebne desetine miliona godina, a bespovratno smo nanijeli štetu Zemlji u periodu industrijske revolucije.

Čelnik britanske radne grupe za Antropocen (WGA) podsjetio je na geološkoj konferenciji u Cape Townu kako je, prema njegovom mišljenju, antropocen epoha počela 1950. godine. Bio je to početak ere testiranja nuklearnih bombi, plastike za jednokratnu upotrebu i svojevrsni “bum” za ljudsku populaciju.

Termin “antropocen” je brzo postala akademska krilatica i istaknula se u javnosti u posljednjih nekoliko godina. No što se termin više koristi, vlada veća konfuzija, barem za one koji nisu upućeni detaljnije u nauku.

Grubo prevedeno, Antropocen era znači “doba ljudi”. Geolozi ispituju slojeve stijena pod nazivom “strata”, koji pričaju priču o promjenama u funkcioniranju Zemljine površine – okeanske, biološke, zemaljske, riječne, atmosferske, tektonske ili kemijske.

Suština ove teorije jeste u tome da smo vremenom promijenili ekosistem Zemlje na način da je upitan sam ljudski opstanak, a smatra se kako će dovesti i do izumiranja vrsta.

Koncept antropocen je provokativan još više od koncepta globalnog zagrijavanja jer implicira da je naš sadašnji način život, pogotovo u razvijenim dijelovima svijeta, potpuno neodrživ.

Naučnici još uvijek debatuju oko ove teorije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here