Naučnici su objasnili: Zašto bježimo od ljudi koji se lože na nas

0
241

Nema ništa gore nego kad neko počne da te kulira, a ti se taman opustio i pomislio – kako se super prožimamo i razumemo. Čuvena emotivna zavrzlama koja je danas čest slučaj, a niko nema odgovor na nju. Krenimo redom.

Zamislite – upoznate nekog, svidi vam se, dejtovi, viđanja, dopisivanja, počnete polako da se emotivno otvarate i PUF! Neko je podigao Berlinski zid i nema šanse da ga preskočite, niti da saznate šta se sa druge strane događa. Razbijate glavu, razmišljate šta ste pogrešili, šaljete poruke, odgovora nema. Stručnjaci imaju odgovor.

Kad smo kod teme kuliranja, nećemo uzimati u obzir pojedince koje uvek jure emotivno nedostupne partnere, mada se ova tema i njih tiče.

Dakle, zašto potencijalna ljubav vašeg života odluči da samo baci SEEN na vaše poruke?

“Kada emotivna veza pređe na viši stepen odnosa, a samim tim i na veći stepen intimnosti, pojedini partneri postaju mnogo ranjiviji i plaše se da budu povređeni – oslanjajući se na ranija iskustva ili emotivnu nezrelost”, objašnjava Džesi Kan, direktorka i supervizorka instituta “The Gender & Sexuality Therapy Collective” u Njujorku.

Nekima je potrebno više vremena, prostora i sigurnosti da bi vas pustili u život. Kuliranje je uglavnom posledica straha da ste previše ušli u njihovu teritoriju i da ćete saznati nešto o njima što će vas razočarati. Ukoliko neko nije sposoban da prevaziđe ovaj strah, to će raditi sa svakim budućim partnerom.

Ovo ne mora da bude jedini razlog zašto neki partneri odjednom prestanu da se javljaju.

Prevelika očekivanja od partnera i potreba da se emotivnim odnosom nadomesti svaka životna praznina kod druge osobe su okidač i alarm za bežanje.

“Razmislite šta ste naučili o intimnosti i partnerskim onosima od svoje porodice i roditelja. S obzirom da deca do sedme godine usvajaju i imitiraju date modele ponašanja, koja kasnije primenjuju u toku odraslog života, ova informacija može da vam posluži šta treba da menjate ili da promenite za uspešan emotivan odnos”, dodaje Džesi Kan.

Zaključak

Nema potrebe da odlepite ako vam se neko ne javi. Možda nije za vas, možda nije preterano zainteresovan /a, možda ste ih ubili u pojam, samo vodite računa da vam se ovaj model ne ponavlja više puta. Ako se ispostavi da vam se ovo stalno događa, odnosno, da vas svaki partner posle određenog vremena iskulira – razmislite o onome što je rekla Džesi Kan.

Izvor: Noizz.rs

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here