Naučnici pozvali na uzbunu: Ovaj događaj će iz temelja promijeniti izgled kontinenta

0
338

Ogromna santa leda, jedna od najvećih ikad zabilježenih i velika kao američka savezna država Delaware ili karpiska država Trinidad i Tobago, odvojit će se od Antarktike, objavili su naučnici.

Pukotina na ledenom grebenu Larsenu C, koja se proteklih godina postepeno širila, prošlog se mjeseca dramatično povećala, za 18 kilometara. Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa posve odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

“Ledeni greben Larsen C ostat će bez više od 5000 kvadratnih kilometara ako se rasjed nastavi širiti”, kažu naučnici sa univerziteta Swansea u Walesu.

Santa leda će “iz temelja promijeniti izgled Antarktike” i nakon nje moglo bi doći do daljenjg pucanja Larsena C, dodaju.

Ledeni grebeni su područja na krajevima ledenjaka, plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara.

Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo ubrzati klizanje ledenjaka prema moru s obzirom na globalno zatopljenje, što bi na kraju rezultiralo porastom nivoa svjetskih mora.

Proteklih je godina došlo do pucanja nekoliko ledenih grebena u sjevernim dijelovima Antarktike, uključujući Larsen B koji je nestao 2002.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/270929/naucnici-pozvali-na-uzbunu-ovaj-dogadaj-ce-iz-temelja-promijeniti-izgled-kontinenta#sthash.HwK0htJd.dpuf

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here