Naučnici otkrili da mali orangutani doje najmanje osam godina

0
673
Istraživači su analizirali zube četiri mala divlja orangutana kako bi istražili količinu barija u njima. To je element koji se apsorbira iz majčinog mlijeka. Istraživači su ustanovili da veliko prisustvo barija u zubićima orangutana znači da ciklus njihovog dojenja traje najmanje osam godina. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Science Advances, a pomoći će naučnicima u njihovim naporima da zaštite ovu vrstu majmuna od izumiranja.

Naučnici su već ranije pretpostavljali kako orangutani doje dugo nakon rođenja. Međutim, nikada nisu uspjeli dovoljno istražiti ove životinje jer bebe orangutana skoro uvijek doje noću ili visoko na drveću.

“Orangutane je teško istraživati. Zbog toga smo počeli izučavati njihove zube jer oni biološki pokazuju sve što se dešava u našem tijelu. Bukvalno, svaki dan djetinjstva je zabilježen u zubima, što može pomoći naučnicima da ustanove šta je neka osoba ili majmun jeo i u kakvom je zdravstvenom stanju”, kazala je Tanya Smith, naučnica australskog Istraživačkog centra za ljudsku evoluciju, prenosi Verge.

Prema ovom istraživanju, orangutani prvu godinu života doje samo mlijeko i ne jedu ništa drugo. Poslije uz redovno dojenje počinju jesti lišće i voće. Kako odrastaju, orangutani nekad doje više, a nekad manje, što ovisi o dostupnosti druge hrane u njihovoj okolini. Uglavnom doje do osme godine, a neki orangutani se ne odvajaju od majčinog mlijeka ni po devet ili deset godina.

Orangutani danas žive samo u prašumama Bornea i Sumatre. Malezijci su govorili kako ovaj majmun može pričati, ali neće jer bi ga “ljudi prisilili da radi”.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here