Naučnici NASA-e: Otkrili smo sedam planeta, na nekima je vjerojatno moguć život

0

Naučnici NASA-e otkrili su sistem 7 planeta veličine Zemlje, a moguće je da na njih tri ima vode pa i oceana.

Sedam egzoplaneta prolaze ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina.

– Otkriće Zemlje 2.0 više nije upitno. Pitanje je samo kada će se ono dogoditi – poručili su iz NASA-e koja je do otkrića došla uz pomoću Spitzer teleskopa.

– Ovo je veliki korak unaprijed u potrazi za odgovorom na pitanje postoji li život u svemiru – poručili su iz NASA-e.

Jedan od otkrivenih planeta gotovo je jednake veličine kao i Zemlja te do njega dopire gotovo istovjetna količina svijetlosti. Do sad nije pronađen nijedan sistem u kojem se nalazi toliko planeta na kojima bi bio moguć život. Riječ je o najvećem broju svjetova s mogućnošću tekuće vode na svojoj površini.

U sistemu postoji najmanje sedam planeta nalik na Zemlju koji su nazvani TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h.

– Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru imat ćemo u ovom ili sljedećem desetljeću. Otkriće nekoliko stjenovitih planeta s površinskim temperaturama na kojima se nalazi voda predstavlja nevjerojatnu prekretnicu u budućem traganju za životom u svemiru – poručili su iz NASA-e.

Na pitanje koliko bismo dugo trebali putovati do otkrivenih planeta, iz NASA-e su poručili: “Kad bismo mogli putovati brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 39 godina, no raketom bi nam trebalo preko 40 miliona godina – poručuju iz NASA-e, prenosi Dnevnik.hr.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here