NASA objavila nove nevjerovatne fotografije Saturnovih prstenova

0
313
Riječ je o Cassinijevom prolasku pored Saturna, jednom od ukupno 22, koliko će ih načiniti prije “Grand finala” koje će završiti 15. septembra ove godine. Tada će inžinjeri Cassinijem probiti atmosferu Saturna i uništiti letjelicu, prilikom čega će ispustiti gorivo kako ne bi zagadili potencijalni ekosistem.
Nove fotografije prstenova koji okružuju Saturn prikazuju njihovu jedinstvenu putanju. Fotografije su zabilježene kada je Cassini zašao u misteriozni prostor između Saturna i njegovih prstenova početkom maja ove godine. Cassini je krajem aprila prvi put prošao pored Saturnovih prstenova kada je otkriveno da se između njih i druge najveće planete ne nalazi skoro ništa.

NASA očekuje kako će fotografije biti sve bolje dok inžinjeri leta nauče kako najbolje koristiti kamere koje su montirane na Cassini.

“Prve fotografije su bile odlične, ali smo bili skeptični zbog podešavanja kamere. Planiramo unaprijediti naše izviđanje tako da ćemo već u junu imati bolje poglede na Saturn”, rekao je Andrew Ingersoll, član Cassinijevog izviđačkog tima.

NASA je također objavila i video sačinjen od fotografija koje je Cassini zabilježio ranije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here