Nakon što su im oduzeti luksuzni hotel i benzinska pumpa: Bjelić, Šarić i Hasić negirali krivicu

0
401

Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe “Umax Group”, Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela “Emiran” te Ferida Hasić negirali su u sarajevskom Kantonalnom sudu krivicu za organizovani kriminal, poreznu utaju i pranje novca.

Šarića i Bjelića optužnica sarajevkog tužilaštva tereti da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading” iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona konvertibilnih maraka.

Na osnovu fiktivnih ugovora sa firmama iz Dubaija i Sejšela, novac je optuženima uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća “Umax Group”, firma “Emiran” i Univerzitetski hotel “Emiran” te automobila.

Počinjenjem ovih djela oni su zajedno sa Hasić “oprali više od 20 miliona maraka”.

Kantonalni sud je ranije “zamrznuo” imovinu Šariću i Bjeliću, za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela, odnosno raspolaganjem novcem kod više komercijalnih banaka i udjelima u investicijskim fondovima u iznosu od blizu dva miliona KM.

Šariću je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja više stanova, firmi “Studentski dom Emiran” i “Emiran” te veća površina zemljišta, a Bjeliću više stanova, automobil i firma “Umax Group”, u sklopu koje je benzinska pumpa, stambena zgrada i zemljište.

Od petka, 3. februara, hotelom i luksuznim studentskim domom u sarajevskom naselju Nedžarići, kao i benzinskom pumpom UMAX u Vogošći, upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here