Nakon “crne liste”, objavljena i “bijela lista”: Ovo su firme sa najvećim uplatama PDV-a

0
237
[ad_1]

Pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima, saopćeno je iz Uprave indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), prenosi “Faktor“.

U narednoj tabeli UIOBiH je objavio imena deset kompanija sa najviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine:

Za sve ovakve poreske obveznike u BiH Uprava za indirektno oporezivanje će u narednom periodu uvesti tzv. “Horizontalni monitoring“, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika. Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. “Crnu listu“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv. “Bijelu listu“ (“White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza. Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na “Bijeloj list“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija – stoji u saopćenju UIOBiH.

U tabeli ispod je pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili najveće uplate poreza na dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 miliona KM):

Pored svih ostalih, upravo svi pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99 posto više u odnosu na isti period 2016. godine.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here