NAJZDRAVIJI LEŽAJ: Jastuk od lišća bujadi liječi sve bolesti i bolove povezane sa kičmom, giht, reumu, grčeve…

0
304

 

Ima na hiljade vrsta papratnjaca među koje se ubraja u bujad (kao i paprat). Kod nas je najraširenija bujad (Pteridium akuilinum). Bujad žanjemo u jesen. Kad se listovi osuše na stabljici, skinemo ih s nje i njima napunimo jastučnicu.

Jastuk nabijen od lišća bujadi najzdraviji su ležaji koje možete poželeti!

Na njemu se čovek dobro odmori, umor jednostavno nestaje. Buve, stenice i uši jednostavno ne podnose bujad i bježe od nje. Takav ležaj leči grčeve, trganje u udovima, giht i reumu, reumatsku glavobolju i reumatsku zubobolju. Koren bujadi otklanja neprijatne boli u listovima, te ga stoga moramo držati pokraj listova u postelji. Kupke od lišća i korena leče giht, reumu, čak i gangrenu.

Sveža bujad u jastuku leči nagluvost nastalu od prehlada i promaje. Dakako, i glavu treba dobro pokrivati. Sveži listovi bujadi privezani uz čelo i oči, bistre pogled i uklanjaju titranje pred očima. Suva bujad u cipelama uklanja umor i greje noge.

Križobolja će biti brzo izlečena snopice sveže bujadi koji privežemo na pogođeno mesto. Neke će vreme bolovi biti čak i jači, ali uskoro nestaju!

Kod bolova u krstima, mažemo više puta uljem od pljuskavice.

Na taj će način tkivo postati gipkije i podatnije, pa je i veća mogućnost da ćemo ga prikladnim razgibavanjem normalizovati. Rakija u kojoj se umakao koren bujadi izvrsno je sredstvo za utrljavanje i masažu kod gihta i reume.

Za masiranje bolesnih udova te opekotina i opekotina (opekotina izazvanih vrućom parom) izvrstan je sekret bujadi u domaćem jabučnom sirćetu: veći svežanj listova i korena bujadi nasitno narežemo, prelijemo s 4 do 5 litara domaćega jabukovog sirćeta, namačemo tri dana, ocijedimo u tegle i dobro začepimo. Bujad je i otrovna, stoga je Konzumirajmo vrlo oprezno. Bujad tera gliste, a uništava čak i pantljičaru.

Bolesnik treba na tašte popiti šolju čaja od bujadi i tako ostati još dva sata. To će lečenje možda morati nastaviti još oko osam dana dok svi paraziti ne uginu ili ne izađu-.

Bujad deluje na matericu stoga je trudnice ne smeju uzimati niti ležati na njoj.

IZVORdnevne.rs

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here