Najveći bh. izvoznici su ArcelorMittal, Prevent, Aluminij, Sisecam soda i Alumina

0
259

ArcelorMittal Zenica najveći je bh. izvoznik. Osim ove kompanije, na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini, je još šest firmi iz Federacije BiH, dvije iz Republike Srpske (RS) i jedna iz Brčko Distrikta, rečeno je Feni u Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Na drugom mjestu nakon zeničkog Mittala je Prevent BH Visoko – Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet automotivima, zatim Aluminij Mostar, Sisecam soda Lukavac, te Alumina Zvornik.

Među deset najvećih izvoznika iz naše zemlje lani je bio i Global ispat koksna industrija Lukavac, Fabrika za proizvodnju ulja Bimal Brčko Distrikt, zatim Cimos TMD – automobilska industrija Gradačac, Borac export-import Travnik i na desetom mjestu Optima grupa Banja Luka.

Sedam od ovih najvećih izvoznika iz BiH ujedno je i među deset najvećih uvoznika u našu zemlju.

Na prvom mjestu uvoznika je Optima grupa, koju je osnovao ruski Zarubežnjeft nakon što je preuzeo Rafineriju nafte Bosanski Brod, Rafineriju ulja Modriča te maloprodajnu mrežu benzinskih pumpi Nestro Petrol.

Holdina Sarajevo, Global Ispat-Koksna industrija, Prevent Visoko, ArcelorMittal Zenica, Petrol BH Oil company Sarajevo, Bimal, zatim Porsche Sarajevo, mostarski Aluminij i Cimos iz Gradačca također su na listi najvećih bh. uvoznika za 2016.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Fenu da je lani došlo do porasta i uvoza i izvoza, u odnosu na 2015. godinu.

Ostvareni izvoz iz BiH u 2016. iznosio je 9,7 milijardi KM, dok je 2015. bio 9,07 milijardi KM.

U istom periodu uvoz u BiH je iznosio 16,26 milijardi KM, dok je u 2015. bio 15,27 milijarde KM.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here