Najbolji citati Carl Sagana

0
834

Carl Sagan bio je američki astronom, astrobiolog i iznimno uspješan popularizator znanosti, te pionir egzobiologije – znanosti o izvanzemaljskom životu. Svjetski je poznat po svojim popularno-znanstvenim knjigama i kao su-autor i nagrađivane televizijske serije Kozmos i istoimene popratne knjige. Također je napisao roman Kontakt, ekraniziran u istoimenom filmu iz 1997. godine s Jodie Foster.

U svojim radovima često je zagovarao znanstvenu metodu proučavanja.

Za svoju knjigu Zmajevi raja: razmišljanja o evoluciji ljudske inteligencije dr. Sagan je dobio Pulitzerovu nagradu, a autor je i mnogih drugih uspješnica, uključujući Kozmos, najbolje prodavanu popularnoznanstvenu knjigu na engleskom govornom području.

Dokumentarni serijal Kozmos, prvi put emitiran 1980. godine, postigao je veliki uspjeh kod publike i stekao kultni status.


CITATI

Tko smo? Otkrili smo kako živimo na nevažnom planetu koji kruži oko dosadne zvijezde izgubljene u galaksiji u zaboravljenom kutku svemira u kojem ima više galaksija nego ljudi.

Organizirali smo civilizaciju čiji svi bitni elementi duboko ovise o znanosti i tehnologiji, koji istodobno nitko ne razumije. To je siguran recept za katastrofu. Zapaljivi spoj neznanja i moći, prije ili kasnije, eksplodirat će nam u lice.

Postoji nešto u meni što je pripravno vjerovati u život poslije smrti, i uopće se ne zanimajući postoji li ikakav ozbiljan dokaz za ili protiv toga.

Mašta će nas često ponijeti do svijetova koji nikad nisu postojali. Ali bez mašte nećemo ići nigdje.

Odsutnost dokaza nije dokaz odsutnosti.

Tisuću godina prije Europljana koji su se povodili Biblijskom idejom da je svijet star nekoliko tisuća godina, Maje su razmišljale o milijunima godina, a Indijci o milijardama godina.

Ovdje pročitajte i jedan od najboljih tekstova ikada napisanih o našem mjestu u svemiru iz pera Carla Sagana.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here