Najbogatija osoba svih vremena je ‘Kralj svih kraljeva’ iz Afrike

0
262

Afrički kralj Mansa Musa iz 14. stoljeća je najbogatija osoba svih vremena. Njegovo bogatstvo, kada bi se izrazilo u današnjim vrijednostima, bi iznosilo nevjerojatnih 400 milijardi dolara! Musa I vladao je u bogatom Malijskom carstvu u 14. stoljeću. Bio je deseti Mansa, što označava ‘Kralja svih kraljeva’.

Malijsko carstvo nalazilo se u zapadnoj Africi. Mansa Musa je svoje bogatstvo stekao kopajući i prodavajući sol i zlato. Cjelokupno bogatstvo nakon njegove smrti nestalo je u nekoliko građanskih ratova.

Osim što je bio nevjerojatno bogat, bio je i veliki dobrotvor

Prema pričama, Musaje svoje zlato poklanjao siromašnima, a pošto je bio prosvijećeni musliman, cijenio je školovanje. Od njegovih mnogobrojnih stipendija školovali su se učenici iz čitavog muslimanskog svijeta na Sveučilištu Sankore u Timbuktuu.

1324. godine hodočastio je prema Mekki. No nije putovao sam. S njim je išla povorka od 60.000 muškaraca, 12.000 robova od kojih je svaki nosio po jednu polugu zlata tešku 2 kilograma, 500 vjesnika u svilenoj odjeći, a kvalitetnu hranu su jeli i ljudi i životinje. 80 deva je nosilo oko 100 kilograma zlatne prašine.

Dok je prolazio kroz Kairo dijelio je zlato šakom i kapom. U gradu je ostavio toliko zlata da je njegova cijena pala toliko drastično da se ekonomija grada oporavljala narednih 20 godina od inflacije.

U želji da ispravi grešku, Musa je uzeo kao zajam svo svoje zlato koje je mogao iznijeti iz grada sa jako visokim kamatama. Ujedno, ovo je bio jedini trenutak u povijesti kad je jedan čovjek kontrolirao i direktno odredio cijenu zlata na Mediteranu.

Zbog svih svojih djela, postao je poznat širom Afrike i tada poznatog svijeta. Subsaharska Afrika postala je poznata upravo zahvaljujući njemu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here