Muzičko-edukativni centar “Awaken land” razvija muzičke i kreativne sposobnosti

0
241

[ad_1]

Muzičko-edukativni centar “Awaken land” namijenjen je članovima udruženja ljubitelja muzike “Tempo” i za cilj ima razviti muzičke sposobnosti i kreativnost kod djece najmlađeg uzrasta.

Centar svoju pažnju usmjerava na rad na muzičkoj naobrazbi djece i odraslih, upoznavanju članova sa tradicijom BiH i svijeta, rad individualno i u grupi, organiziranje dječijeg i omladinskog hora, organiziranje dječijeg i omladinskog orkestra, rad sa djecom na prevenciji fizičkih i mentalnih oboljenja kroz umjetnost i sport, prezentacija rada na javnim i internim nastupima, učestvovanje na svim bitnijim manifestacijama općine, grada i šire, upotreba elemenata muzikoterapije kroz rad sa članovima.

Interaktivne radionice «TEMPO»

Projekat je osmišljen od strane više eminentnih muzičkih pedgoga koji su u neposrednom radu preko 10 godina sa djecom uzrasta od 5- 15 godina, kao i odraslima.

Osnovni ciljevi projekta su:

  • Razvoj muzičkih sposobnosti kod djece najmlađeg uzrasta,
  • Sociološki razvoj djece kroz zajedničke muzičke igre,
  • Razvoj motorike djece kroz interaktivne muzičke radionice,
  • Podsticanje razvoje centra za govor i ravnotežu ( naučno je dokazano da aktivan muzički rad podstiče stvaranje sinapsi što itekako unaprjeđuje pomenuto),
  • Upoznavanje sa vrstama muzičkih instrumenata, njihovom građom i razlikama između gudačkih, puhačkih i udaračkih instrumenata,
  • Ovladavanje sviranjem na Orffovim instrumentima ( štapići, triangl, čegrtaljke, praporci, itd.),
  • Rad na muzičkom opismenjavanju djece,
  • Razvijanje memorije kroz pjevanje pjesama sa tekstom,
  • Podsticanje djece na pravilan izgovor, disanje, poziciju i stav tijela i vokalnog aparata,
  • Kreativno izražavanje djece putem kojeg će upoznati materijale koji se mogu koristiti za izradu instrumenata te izrađivati i svoje instrumente od materijala koji su prikladni za djecu.

Pored toga centar nudi i različite kurseve učenja sviranja na instrumentima, kreativne radionice ali i kurseve plesa.

“Cilj plesnih radionica je okupljanje djece različitih uzrasta i uvježbavanje koreografija modernog plesa kroz koje će se implementirati elementi korektivno preventivne gimnastike. Obzirom da su najveći izazovi modernog vremena fizička neaktivnost djece kroz ovaj vid aktivnosti želimo našim članovima pružiti adekvatnu alternativu i pravilan razvoj tijela a posebno kičme, kako bi se izbjegla skolioza koja je najveći neprijatelj djece modernog vremena.” – ističu iz udruženja.

U sklopu centra razvija se i program fitnessa za žene “Budi fit mama”.

Objava Muzičko-edukativni centar “Awaken land” razvija muzičke i kreativne sposobnosti pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here