Mrtvo more

0
454

Mrtvo more je jezero. Veoma slano jezero koje počiva u dubokoj depresiji što mu određuje status najdubljeg jezera na svijetu. Samo dno jezera nalazi se na gotovo -800 metara, dok površina varira na -400 metara morske razine. Dok salinitet Sredozemnog mora iznosi oko 3% prosječna količina soli u Mrtvom moru varira oko 30%. Jedino Asalsko jezero u istočnoj Africi ima veći postotak soli (35%) od Mrtvog mora.

U Mrtvo more ulijeva se rijeka Jordan no obzirom da stanovnici Izraela i Jordana neprekidno crpe tu rijeku za svoje potrebe dotok vode u jezero je sve siromašniji. Stoga je Mrtvo more proglašeno Ugroženim jezerom još 2006. godine. Postoje idejni projekti u svrhu očuvanja i opstanka Mrtvog mora, no sve su to vrlo zahtjevni i skupi poduhvati.

Mrtvo more se ne izlijeva ni u jednu rijeku, pa bi se po logici stvari očekivalo da se ono vremenom izlije preko svojih obala i poplavi okolno područje. No, obzirom da se nalazi u području pustinjske klime sa vrlo malo godišnjih padalina gotovo da ne postoje realne mogućnosti da se to dogodi.

Naime, na visokim ljetnim temperaturama voda iz Mrtvog mora hlapi u velikim količinama. Dok voda isparava minerali i soli ostaju u jezeru pa se salinitet stalno povećava. Zbog toga je biološki život Mrtvog mora ograničen samo na mikroorganizme i jedinu vrstu biljke – halofita koja podnosi tako ogromnu koncentraciju soli. Drugih biljaka i životinja u njemu nema.

 

Mrtvo more danas predstavlja vrijedan prirodni i turistički resurs koji se promovira kao jedinstveno mjesto u svijetu sa toplom klimom tijekom cijele godine, te ljekovitim učinkom izrazito slane vode, bogate mineralima i mineralnim blatom. Temperatura vode uglavnom varira između 20–35 stupnjeva celzijusa, a pri izlasku iz jezera na tijelu ostaje prilično debeli sloj soli. Ta sol djeluje blagotvorno na našu kožu, te liječi ogroman broj kožnih i reumatskih bolesti. Mazanje ljekovitim mineralnim blatom također je vrlo popularna praksa.

Plivanje i ronjenje nije opcija zbog ogromne gustoće vode pa boravak u Crnom moru možemo slobodno nazvati – plutanjem.

Izdvojena fotografija: David Shankbone

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here