mr.sci.dr.Talović: Tretman kiropraktike tokom trudnoće smanjuje bolove u leđima

0
320

[ad_1]

Bol u leđima i druge nelagode su uobičajene tokom trudnoće, a čini se kao ništa manje od rađanja koje će riješiti bolove i probadanja. Međutim, kiropraktika tokom trudnoće može ublažiti bol i nelagodu i učiniti da se osjećate najbolje.

Pripremio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista meicine rada i sporta

Vaš gestacijski ciklus

Tipičan period gestacije može trajati od 37 do 42 sedmice od datuma začeća. Prvo tromjesečje trudnoće, oko prvih 13 sedmica, donosi malo mišićno-koštane nelagode, iako su mučnina i umor prilično česti.

Tokom drugog tromjesečja, beba i dalje raste, vaš trudnički trbuh se počinje vidjeti. Kod mnogih žena jutarnja mučnina prestaje u ovom periodu, iako neke žene tokom devet mjeseci imaju jutarnju mučninu!

Počevši od 28. sedmice, smatra se da ste u trećem tromjesečju. Kako vaša beba raste, ima manje prostora za kretanje, a istodobno postaje aktivnija. Kako vaša beba povećava težinu uz povećanu aktivnost, to za vas može biti nelagodno. Vaš centar ravnoteže, obično usredotočen oko kukova, pomiče se prema gore, stavljajući dodatni pritisak na vašu lumbalnu kičmu. Možda ćete osjećati da vas beba udara ili vrši pritisak na vaša rebra, kičmu i karlicu. Ponekad dodatni stres na nerve može dovesti do komprimiranih diskova i išijasa, uzrokujući bol, trnce i utrnulost.

Mnogi ljekari prepoznaju vrijeme nakon rođenja kao četvrti trimestar, iako bi matematičar to nazvao četvrtinom. Tokom tog vremena, vaše tijelo se oporavlja od rođenja djeteta, vraćajući se u novu normu. Vaš centar ravnoteže ponovno se spušta prema dole, ublažavajući pritisak iz lumbalne kičme. Vjerojatno ćete imati mišićnu neravnotežu zbog opterećenja koji ste nosili tokom devet mjeseci, te su neki mišići bili zgrčeni, a neki opušteni. Ovakvo stanje može potrajati nekoliko sedmica, te će vam možda biti potrebna njega od strane kiropraktičara kako bi riješili problem.

Da li je tretman kiropraktike siguran tokom trudnoće?

Možete imati određene nedoumice i zabrinutost oko tretmana kiropraktike tokom trudnoće … nakon svega, to više ne ovisi samo o vama, vaša beba je vaša primarna briga! Međutim, istraživanja su pokazala da postoje mnoge prednosti za kiropraktiku tokom trudnoće. Pregled literature na ovu temu iz 2009. godine pronašao je niz prednosti, uključujući:

  • Povećana udobnost majke
  • Smanjene komplikacije tokom rada
  • Smanjena bol u leđima i vratu tokom trudnoće i rada
  • Izvođenje Websterove tehnike da se beba postavi u položaj u kojem je glava prema dole

Vaš kiropraktičar može postati neprocjenjiv partner u vašem planu rođenja, čineći vašu trudnoću, rad i dostavu udobnim, ugodnim i sigurnim. Također vam može pomoći da vratite zdrav stav i poravnanje nakon što je beba rođena.

Autor: ZdraviPortal

Objava mr.sci.dr.Talović: Tretman kiropraktike tokom trudnoće smanjuje bolove u leđima pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here