mr.sci.dr.Talović: Smjernice za liječenje bolova u donjem dijelu leđa i smanjenje stresa

0
293
[ad_1] Američka akademija ljekara (ACP) nedavno je objavila svoje nehirurške smjernice za liječenje različitih vrsta bolova u donjem dijelu leđa – od kratkotrajnih napada boli do debilitatirajuće hronične boli. Smjernice stavljaju akcenat prvenstveno na vježbanje, smanjenje stresa i integrativne terapije – s lijekovima koji se preporučuju samo kada terapije bez lijekova ne smanjuju bol.

Pripremio: mr.sci.dr.Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Namjera smjernica ACP-a je pomoći ljekarima da se usmjere prema najučinkovitijim nehirurškim tretmanima za bolove u donjem dijelu leđa. Iako se ove smjernice ne bave aktuelnim lijekovima ili epiduralnim spinalnim injekcijama, pregledan je širok spektar neinvazivnih spinalnih tretmana. – ističe mr.sci.dr.Talović

Šta je zapravo Američka akademija ljekara (ACP)?

mr.sci.dr. Anes Talović

To je nacionalna zdravstvena organizacija specijalista interne medicine. Potrebno je pratiti preporuke ACP-a radi toga što su njegovi članovi na čelu internog medicinskog polja. Oni dijele znanje, postavljaju stroge znanstvene standarde i unapređuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ukratko, ACP je među najcjenjenijim medicinskim društvima u svijetu. Kako bi napravili ove smjernice, ACP je pregledao studije koje su se usredotočile na tretmane nehirurških bolova u donjem dijelu leđa objavljene do aprila 2015. godine. Pogledali su kako su dobro određene terapije boli u donjem dijelu leđa:

  • Smanjena ili uklonjena bol u leđima
  • Poboljšana funkcija kičme
  • Poboljšana kvaliteta života vezana uz zdravlje
  • Smanjena invalidnost rada
  • Uticaj na broj epizoda boli u leđima
  • Poboljšano zadovoljstvo pacijenata
Tri preporuke: Osvrt na ACP smjernice za nehirurški tretman

Različite vrste boli mogu zahtijevati različite tretmane. Smjernice ACP-a uključuju 3 preporuke koje se odnose na 3 različite vrste bolova u leđima: akutni, subakutni i hronični bolovi u leđima.

  • Akutna bol u leđima: bol koji traje manje od 4 sedmice
  • Subakutna bol u leđima: bol koji traje između 4 i 12 sedmica
  • Kronična bol u leđima: bol koji traje više od 12 sedmica.
Preporuka 1:

Osobe sa akutnim ili subakutnim bolovima u donjem dijelu leđa često vide smanjenje simptoma s vremenom pa ACP preporučuje da ljekari najprije preporučuju toplinsku terapiju, masažu, akupunkturu ili manuelnu terapiju prije korištenja lijekova. Ako je potrebna terapija lijekovima, ACP preporučuje korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) ili mišićnih relaksanata.

Preporuka 2:

Za osobe s hroničnom boli u leđima, ACP preporučuje da se prvo uključe u vježbanje, multidiscipliniranu rehabilitaciju, akupunkturu, smanjenje stresa na temelju svijesti, tai chi, yoga, kontrolu motoričke kontrole, progresivno opuštanje, elektromiografiju, lasersku terapiju niske razine, operantnu terapiju (nagrada ili kazna), kognitivna bihevioralna terapija ili spinalna manipulacija (manuelna terapija).

Preporuka 3:

Kada terapije bez lijekova ne pomažu osobama s hroničnim bolovima u leđima, ACP preporučuje liječnicima da razmotre lijekove za liječenje boli. Liječenje prvog reda treba biti NSAID, a zatim tramadol ili duloksetin kao terapija drugog reda. ACP smjernice navode da ljekari opisuju samo opioide kao adekvatnu pomoć, kada se nije uspjelo sa lijekovima prve i druge linije. Ako su opioidi opcija, ACP kaže da bi ih trebalo koristiti samo ako potencijalne prednosti nadilaze rizike, a ljekari bi trebali raspravljati o svim rizicima i prednostima sa pacijentom prije početka liječenja.

Objava mr.sci.dr.Talović: Smjernice za liječenje bolova u donjem dijelu leđa i smanjenje stresa pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here