mr.sci.dr.Talović: Kako manualna terapija liječi mišiće vrata koji su u fazi spazma?

0
370

[ad_1]

Manualna terapija za zategnutu vratnu muskulaturu uključuje sve glavne tehnike manipulacije mekim tkivima, a kako se manuelnom terapijom mogu liječiti mišići vrata koji su u fazi spazma razgovarali smo sa mr.sci.dr. Anesom Talovićem, specijalistom medicine rada i sporta.

Pripremio: mr.sci.dr.Anes Talović

Općenito je poželjno započeti sa tehnikama koje zagrijavaju tkiva kao što su zagrijavanje ili manipulacija mekim tkivom. Istezanje treba uvijek biti učinjeno nakon što su tkiva zagrijana. Iako mobilizacija zgloba nije izravno tehnika pristupa zategnutoj muskulaturi, budući da će zategnuta muskulatura ograničiti pokrete zgloba i disfunkcija zgloba će dovesti do još veće zategnutosti muskulature, dobra je ideja uključiti imobilizaciju zgloba kao jedan od pristupa liječenju.

Tehnike manualne terapije tokom liječenja mišića vrata

Specifični potezi na mekim tkivima koji se trebaju primjenjivati variraju ovisno o tome koji se mišići trebaju liječiti. Međutim, uvijek je dobra ideja liječiti cijeli zategnuti mišić. Ako su dublji mišići uski, duboki pritisak često je optimalan. Iako se stražnji dio vrata može liječiti tako da bolesnik bude naslonjen ili leži na boku, potpuni ležeći položaj često omogućava najbolju tjelesnu mehaniku, a time i najveći pritisak uz najmanje napore. Za najbolji pristup muskulaturi najvećeg mišića na stražnjem vratu, pasivno se rotiraju pacijenti oko 45 stepeni prema suprotnoj strani.

 

Ako se vrši duboki pritisak na pacijenta dok je u ležećem položaju, pri radu na donjem i srednjem dijelu vrata, pritisak treba usmjeriti na prednji dio. Ali kada se radi o gornjem dijelu vrata, svakako se promijenjuje smjer pritiska kako bi bio viši. Ako postoji mjesto okidača u gornjem dijelu, općenito je dobra ideja raditi područje gornjih ekstremiteta nakon što se završi sa vratom.

Nakon što se vrat zagrije, može se istezati. Istezanje stražnjeg dijela uključuje fleksiju vrata. Da biste se usredotočili na jedan bočni stražnji kvadrant, trebalo bi uraditi bočnu suprotnu fleksiju. Može se dodati rotacija na obje strane kako bi se dodatno usredotočili na određene mišiće. Na primjer, istezanje vrata u fleksiju, lijevu lateralnu fleksiju i pravilno zakretanje optimalno će se istegnuti desni gornji trapez.

S obzirom na to da je disfunkcija zgloba često uzrok ili posljedica stisnute cervikalne muskulature, važno je provesti imobilizaciju zgloba za sve hipomobilne zglobove koji se nalaze u vratnoj kralježnici.

Sažetak protokola manualne terapije za zategnutu muskulaturu stražnjeg dijela vrata
1. Zagrijavanje
2. Manipulacija mekim tkivom
3. Istezanje
4. Mobilizacija
5. Manipulacija mekih tkiva gornjih ekstremiteta ako je prisutna tačka okidač
6. Samonjega: Zagrijavanje praćeno istezanjem.

 

AUTOR: Zdravi portal

Objava mr.sci.dr.Talović: Kako manualna terapija liječi mišiće vrata koji su u fazi spazma? pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here