mr.sci.dr.Talović: Da li je uzrok boli u mojoj ruci sindrom karpalnog tunela ili nešto drugo?

0
361

[ad_1]

Svi se ponekad probudimo sa  ukočenom i pomalo bolnom rukom. Ali trajna bol u ruci i ukočenost mogu biti problem koji zahtijeva dijagnozu i liječenje.

Pripremio: mr.sci.dr.Anes Talović

Ovdje su nabrojana tri glavna uzroka boli i utrnulosti ruke – i savjeti kako da ih razlikujete.

slika

Sindrom karpalnog tunela

Kada je bol u ruci jaka, prvo se sumnja na sindrom karpalnog tunela. Ovo stanje je uzrokovano sužavanjem koštanog prolaza u vašem zglobu koji iritira ili komprimira medijalni nerv koji prolazi kroz isti.

Simptomi se mogu osjetiti u palcu, kažiprstu ili srednjem prstu, duž puta medijalnog nerva. Bol vas može probuditi noću ili biti jači ujutro. U ranim fazama, protresanje ruke može donijeti olakšanje.

Reumatoidni artritis

Drugi mogući uzrok boli i utrnulosti ruke je reumatoidni artritis.

Bol u ruci od reumatoidnog artritisa obično se razlikuje od sindroma karpalnog tunela na dva glavna načina:

  1. Uzrokuje bol i ukočenost u zglobovima prstiju ili zglobu šake, a ne duž nervnog puta.
  2. Njegova bol je simetrična, što znači da će utjecati na obje ruke istovremeno.

Cervikalna radikulopatija uzrokovana stanjima kralježnice

Iako to možda ne izgleda očito, bol i / ili trnci ruke zapravo mogu biti uzrokovani problemom u vašem vratu.

Nervi koji daju osjećaj vašim rukama potječu od vaše vratne kralježnice. Kada jedan ili više od 8 korijena nerava koji izlaze iz vratne kralježnice postanu razdraženi, uzrokuju bol i druge neurološke simptome duž puta nerva. To je poznato kao cervikalna radikulopatija.

Najčešća stanja koja mogu izazvati radikulopatiju uključuju:

  • Hernirani cervikalni disk
  • Cervikalna spinalna stenoza
  • Degenerativna bolest cervikalnog diska
  • Cervikalni osteoartritis

Bol kod cervikalne radikulopatije može biti blaga, oštra i probadajuća. Također može uzrokovati utrnulost i / ili trnce. Simptomi mogu utjecati na različite dijelove ruke, ovisno o tome koja je razina kralježnice izvor nadraženog nerva.

Budući da sindrom karpalnog tunela i cervikalna radikulopatija mogu utjecati na medijalni nerv, važno je imati na umu jednu ključnu razliku: Bol kod sindroma karpalnog tunela će utjecati samo na ruku i ručni zglob. Cervikalna radikulopatija sa razine C6 kralježnice (odakle potiče medijalni nerv) često će uzrokovati bol i simptome uzduž ramena i bicepsa, kao i ruke.

Osim ova 3 uzroka, bol u ruci može biti uzrokovan i raznim drugim stanjima, uključujući dijabetes i prehrambene probleme.

Najbolji način da se uhvatite u koštac sa bolovima ruke neprolaze jeste da posjetite svog liječnika koji može dijagnosticirati ispravan uzrok i započeti sa planom liječenja. Mnoga stanja koji uzrokuju bol ruke lakše se tretiraju ako se dijagnosticiraju na vrijeme.

Objava mr.sci.dr.Talović: Da li je uzrok boli u mojoj ruci sindrom karpalnog tunela ili nešto drugo? pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here