mr.sci.dr. Anes Talović: Nauka iza kiropraktike

0
1112

[ad_1]

Ako ste ikada zbog bolova bili liječeni kiropraktikom, znate da može napraviti nevjerojatnu razliku u tome kako se osjećate i kako dobro funkcionirate.

Prirpemio: mr.sci.dr. Anes Talović, specijalista medicine rada i sporta

Možda ste se pitali o temeljnim mehanizmima manipulacije kiropraktikom i zašto je liječenje tako učinkovito. Sve se svodi na vaš nervni sistem, koji vlada sa prilično mnogo onoga što se događa u vašem tijelu.

Vaš nevjerovatni nervni sistem

Vaš nervni sistem je poput divovskog računara koji obrađuje informacije velikom brzinom i čini stalne prilagodbe kako bi svaki sistem u vašem tijelu bio u optimalnom stanju ravnoteže nazvan homeostazom. Kada je ta ravnoteža poremećena, naprimjer kada porežete prst, vaš nervni sistem pokreće alarm, upozoravajući mehanizme iscjeljivanja u cijelom tijelu da idu na mjesto povrede kako bi započeli sa popravkom. Ako izgubite ravnotežu i počnete padati, vaš nervni sistem aktivira reakcije iz vaših mišića kako bi nadoknadio poremećaj i vratilo ravnotežu. U vašem nervnom sistemu postoje tri podgrupe od kojih svaka ima posebnu ulogu:

  • Centralni nervni sistem (CNS): Vaš CNS se sastoji od vašeg mozga i leđne moždine. Možete ga zamisliti kao središnju komandni centar. Vaš CNS konstantno obrađuje dolazne podatke i šalje naredbe kako bi sve bilo uredu.
  • Periferni nervni sistem (PNS): Vaš PNS šalje poruke sa vaših ekstremiteta natrag u mozak. On prima poruke iz mozga da pokrene ili prekine kretanje i šalje informacije o tome što se događa u vašim rukama, šakama, nogama i stopalima.
  • Autonomni nervni sistem (ANS): Vaš ANS održava rad vaših vitalnih organa, regulira disanje i probavu, podešava hormonske razine i još mnogo toga. U vašem ANS-u su reflekti koji zaobilaze mozak da bi vas zaštitili od štetnih posljedica. Borba ili odgovor na let je dobar primjer refleksivne reakcije na opasnost.

Vaši ANS, PNS i CNS usklađuju se kako bi održali ravnotežu i održali vas sigurnim i zdravim.

Kada stvari pođu pogrešnim smjerom

Ponekad se dogodi da se poremeti sklad nervnog sistema. Bolest, ozljeda i starost mogu ometati glatki prijenos i obradu signala u cijelom tijelu. U slučaju bolova u leđima, važni nervi često su napadnuti ili komprimirani, ometajući signale na periferiju i uzrokujući bol i onesposobljenost.

Kiropraktičari koriste manipulaciju kralježnicom i mobilizacijsku terapiju kako bi ublažili pritisak na nerve i vratili zdravu komunikaciju između CNS-a, PNS-a i ANS-a. Kiropraktičke intervencije su ne-kirurške i nefarmaceutske, a često uključuju vježbe, prehrambene intervencije i druge oblike samozaštite. Nuspojave su obično minimalne ili nepostojeće, a prednosti su mnoge. Kiropraktsko liječenje često može riješiti zdravstvene probleme za koje konvencionalna medicina nema lijek.

Objava mr.sci.dr. Anes Talović: Nauka iza kiropraktike pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here