Može li boravak u prirodi poboljšati vaše zdravlje?

0
254

[ad_1]

Piše: Ana Pavić

Kakav efekt priroda i zelene površine imaju na nas?

U jednoj je studiji dokazano kako urbane zelene površine potiču fizičku aktivnost, povećavaju psihološko blagostanje te generalno poboljšavaju zdravlje javnosti. Istraživači su zaključili kako bi više urbanih zelenih površina poboljšalo općenitu kvalitetu života stanovnika tog prostora.

U drugoj studiji, u kojoj su sudjelovali stanovnici Velike Britanije, otkriveno je kako su osobe koje su posjećivale zelene prostore bile opuštenije te su imale više pozitivnih emocija.

Također, čini se da nedostatak prirode doista može uticati na vaše psihičko kao i fizičko zdravlje. Na primjer, naučnici su povezali nedostatak stabala u određenim stambenim četvrtima s povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Kako najbolje iskoristiti ove prednosti?

Šetnja u prirodi u trajanju od 50-ak minuta, za razliku od jednako duge šetnje u gradu, može smanjiti nivo tjeskobe i negativnih osjećaja te povećati one pozitivne. Također, čini se kako šetnja u prirodi može popraviti i vaše pamćenje.

Međutim, bitno je i da potičemo jedni druge na odlaske u prirodu. Ovo se može postići edukacijom o tome koliko je zapravo važno provoditi određeno vrijeme u prirodi, kao i zagovaranjem izgradnje dodatnih parkova i zelenih prostora koji će biti dostupni svima.

Kreni zdravo

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here