Možda stvarno živimo u hologramu?

0
233
[ad_1] Već neko vreme naučnici razmišljaju o teoriji da naš ceo svemir uopšte nije to što mislimo da jeste, već da je samo ogromni hologram. U kome zapravo zakoni fizike zahtevaju samo dve dimenzije, iako nama sve deluje trodimenzionalno.

Ovo vam verovatno deluje malo nelogično.

Ipak, upravo to bi moglo da bude rešenje za neke dosta teške probleme u fizici koji su za sada bez odgovora. Uz to, nova istraživanja nude i neke neverojatne dokaze koji pokazuju kako princip holograma radi i na standardnom modelu Velikog praska pri objašnjavanju ranog svemira, prenosi Science Alert.

Princip holograma prvi je put predložen tokom devedesetih, kao pokušaj ujedinjavanja dva glavna pravca moderne fizike – kvantnu mehaniku i Opštu teoriju relativiteta.

Glavna je ideja da svi podaci o volumenu svemira mogu biti kodirani unutar dvodimenzionalnih granica tog područja.

Kao primer se uzima crna rupa. Neki naučnici misle kako informacija o svim predmetima koji padnu u crnu rupu ostaje kodirana na njenog ivici.

Ako primenimo taj princip na ostatak svemira, sve informacije koje sačinjavaju nas, kao i svu materiju sa kojom dođemo u susret, kodirane su unutar dvodimenzionalnog prostora i izražene u tri dimenzije.

A to je upravo hologram.

Jedna studija je ranije ove godine čak utvrdila i kako je pronašla prvi direktni posmatrački dokaz da je svemir nekada bio hologram, na osnovu kosmičkog pozadinskog zračenja, sjaja preostalog od Velikog praska.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here