Mostar na plus 35: I turisti osvježenje traže u ledenoj Neretvi

0
318
[ad_1]

Zbog toga su mnogi građani spas potražili na nekom od gradskih kupališta.

Obale Neretve stoljetni su mamac za građane željne osvježenja. Tako je danas plaža ispod Starog mosta bila utočište za spas od čelopeka ili zvizdana, kako to Mostarci vole kazati. Ni dobro poznata činjenica o hladnoći ove smaragdne ljepotice nije spriječila plivače da se rashlade, piše “Faktor“.

Oduševljeni Holanđani

I strani turisti nisu odoljeli da barem „pokvase“ noge, a bilo je i onih koji su se usudili i vinuti sa prelijepog luka „Starog“ kako ga ovdašnji stanovnici odmilja zovu.

Holanđani Tim i Sofija obučavali su se za skok sa obližnje manje skakaonice Duradžik u blizini samog mosta. Popevši se nakon obuke na Stari most, Tim nije krio radost i uzbuđenje zbog skoka koji će izvesti, kazavši kako osjeća strah, ali se nada de će sve biti dobro.

Uz dobre savjete skakača iz kluba „Mostari“ izveo je skok koji je izazvao oduševljenje prisutnih. Isplivao je praćen gromoglasnim aplauzom.

– Ovo je bilo fantastično. Predivan osjećaj. Tako sam sretan – kazao je Tim.

Prvi put je u posjeti našoj zemlji, no kako kaže, uspomene koje nosi kući, dugo će pamtiti. Voda mu kaže nije bila hladna jer je navikao kupati se i u hladnijim.

I Sofija je bila spremna da se vine s mosta, no u zadnji trenutak se predomislila, jer je strah savladao. Kratko nam je objasnila da je strah bio jači od njene volje.

Šetajući dalje došli smo do jedne od najljepših plaža na Neretvi – lokacija poznata kao „Mejdan.“ Nismo zatekli veliki broj kupača jer je radni dan i doba dana kada su ljudi još na poslu, ali oni koji su tu bili kazali su da u poslijepodnevnim satima i tokom vikenda brojni građani spas od vrućina upravo traže na ovoj plaži.

Anel Memić jedan je od njih. Kaže da već godinama dolazi na Mejdan kako bi se spasio od mostarskih žega i rashladio. Odnedavno plaža ima i tuš zahvaljujući angažmanu kupača koji su tu skoro svaki dan.

– Neretva je standardno hladna, ali zato dobro osvježi u ovim vrelim danima – ističe Memić. Dodaje kako u medijima često čuje priča da je rijeka zagađena, ali da on u to ne vjeruje jer se cijeli život kupa u Neretvi.

I najmlađi uživaju

– Mi se ovdje kupamo cijeli život, i niko od nas nije primijetio da se neko ošugao ili razbolio. Naravno, ne možemo reći da je u potpunosti čista, zna biti zamućena, ali nije ni blizu kako se priča. Kada projekt izgradnje kolektora oborinskih voda i prečistača otpadnih voda bude gotov, tada će biti super – objašnjava Memić.

I Adis Kasumović odrastao je uz obale Neretve.

– Nedavno sam bio u Švedskoj poslom. Kupao sam se u moru i dobio osip jer je bilo prljavo. Vrativši se u Mostar, i okupavši se u Neretvi, fleke su nestale. To dovoljno govori o čistoći Neretve, a i njenoj ljekovitosti – poručuje Kasumović.

Među kupačima bilo je i onih najmlađih. Voda im kaže nije hladna, uživaju u ljetu, raapustu i kupanju.

Osim obala Neretve i bazena, Mostarci osvježenje traže i na obližnjoj Buni, Drežnici, na Mostarskom jezeru u Vrapčićima te Salakovačkom jezeru u Bijelom Polju. Nije zanemariv broj ni onih koji spas od vrelina nalaze u zračnoj banji na Ruištu iznad grada, gdje su temperature, naročito u noćnim satima, znatno niže.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here