Mogorjelo, oaza vrijednosti i ljepote

0
396

U neposrednoj blizini Čapljine smješteno je Mogorjelo, nekadašnja rimska Villa rustica . Taj spomenik spada među najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji. Predmeti nađeni u Mogorjelu potiču iz IV. stoljeća. Sama Villa svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrijednosti i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom.

U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. stoljeća koja je uništena u požaru negdje u 3.stoljeću, kao što su mlin, pekara, uljara i kovačnica.
Provala Zapadnih Gota, najvjerojatnije između 401. i 403. godine dovela je do razaranja vile koju preživjeli stanovnici više nisu mogli obnoviti u punom sjaju.

O samom nazivu Mogorjelo postoje dvije teorije.

Prva polazi od toga da je ovo mjesto više puta gorjelo, pa da je korijen riječi izveden upravo od riječi goriti.

Druga, vjerovatnija, pretpostavlja da je crkva, sagrađena krajem 5.stoljeća na ruševinama vile, bila posvećena Sv. Hermagori – Mogoru, po kojemu je onda i čitav lokalitet dobio ime.Bez obzira što je od toga tačno isplati se doći i vidjeti Mogorjelo.

Mogorjelo je smješteno na ovećem brežuljku u neretvanskoj ravnici odakle se pruža dobar pogled na Neretvu i okolne ravnice.Nalazi se 2 km južnije od Čapljine uz regionalni put Čapljina – Gabela – Metković (RH). Smješteno je sa desne strane rijeke Neretve u neposrednoj blizini ušća rijeke Trebižat u Neretvu.
Mogorjelo predstavlja kulturno historijski spomenik i omiljeno mjesto za domaće i strane posjetitelje.

 

Izvor: www.gdjezavikend.ba

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here