Mladi inženjer napravio revolucionarna invalidska kolica

0
340

Kolica imaju opcije povezivanja sa pametnim telefonima tako da korisnici mogu glasovnim opcijama obavljati telefonske pozive, koristiti internet i slično

ELAZIG (AA) – Informatičar Mustafa Onur Aydin razvio je “pametna” invalidska kolica na električni pogon sa kontrolom glasom i pokretima glave, a motiv za taj podvig crpio je iz ljubavi prema tetki koja boluje od multipla skleroze (MS), javlja Anadolu Agency (AA).

S ciljem da olakša život nepokretnih osoba, dvadesetšestogodišnji inženjer Aydin je nakon dvije godina predanog rada napravio prototip specijalnih invalidskih kolica koja je nazvao “Smart, multifunkcionalna, električna invalidska kolica”, a projekat je podržalo Tursko vijeće za nauku i tehnologiju (TUBITAK).

U razgovoru sa novinarom AA, Aydin je istakao da mu je želja da pomogne invalidnim osobama koje imaju ograničenu ili nikakvu mogućnost korištenja ruku i nogu, baš kao što je slučaj sa njegovom oboljelom tetkom, a da je projekat pametnih kolica tako postao prioritetan među brojnim poslovnim idejama koje je imao po završetku studija.

“Korisnici će glasom ili pokretom glave ili nekog drugog ekstremiteta moći upravljati novim kolicima koja smo razvili. Nazvali smo ih pametna kolica jer imaju integrirani i monitor na kojem korisnici mogu kolicima upravljati dodirom. Cilj nam je bio da razvijemo tehnički opremljena kolica koja će olakšati život invalidnih osoba, a u konačnici koja neće koštati više od kolica koja trenutni imamo na tržištu. Naša kolica imaju opcije povezivanja sa smart telefonima tako da korisnici mogu glasovnim opcijama obavljati telefonske pozive, koristiti internet i slično”, kazao je Aydin.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here