Mlada i uspješna poduzetnica iz Nove Bile

0
383

Ekskluzivni intervju za naš portal dala je direktorica poduzeća Palavra iz Nove Bile, mlada, pametna i uspješna Ana Peša.

1.Možete li nam reći nekoliko riječi o svojoj tvrtki?

Palavra d.o.o. je tvornica za proizvodnju furnira sa najsuvremenijom tehnologijom. Proizvodni program je podijeljen u tri skupine, proizvodnja ljuštenog, rezanog i spojenog furnira. Kapacitet proizvodnje je 8 miliona m2 godišnje. Uposleno je 120 djelatnika.

2,Kako je nastala ideja za pokretanje tvrtke i što Vas je motiviralo da ostanete u BiH i radite u privatnom sektoru? .

Predrag Palavra, moj otac, je osnivač i vlasnik poduzeća. Poduzeće je obiteljsko, a uz oca smo u poduzeću brat i ja.

Korijeni poslovne aktivnosti sežu u 1995. godinu, kada se moj otac, koji je dugi niz godina radio kao prijevoznik, odlučio za pokretanje vlastite prijevozničke djelatnosti.

Prijevoznim poslom poduzeće se bavi do 1997 godine, a od tada kapital iz te djelatnosti reinvestirao je u proizvodnju ljuštenog furnira.

U samim počecima poduzeće je brojalo 10 djelatnika, a kako je sve teklo planski i uspješno, odlučio je investirati u proizvodnju rezanog furnira, što se pokazalo kao izvrsna ideja, i rezani furnir je na neki način dao identitet poduzeću. Ideja je realizirana u okviru poduzeća Palavra-Trans d.o.o. 2001. godine. Puštanje u rad linije rezanog furnira značilo je potpuno ovladavanje postupkom pripreme, rezanja i plasmana furnira.

Godine 2003. poduzeće mijenja ime u PALAVRA d.o.o., jer se prestaje baviti prijevozničkom djelatnošću i kao takvo postaje prepoznatljivo na europskom tržištu, a naš proizvod postaje visoko cijenjen. Proizvodni kapaciteti su prošireni s dodatnom linijom za rezanje, sušenje i peglanje rezanog furnira.

S uspješnim poslovanjem dolaze i nove ideje. Godine 2007. proizvodnja je proširena s linijom za proizvodnju spojenog furnira. Pokretanjem ove proizvodnje, smanjeni su troškovi škarta te zaokružena naša ponuda u procesu proizvodnje furnira.

Ja sam u poduzeću uposlena od 2007.godine po povratku iz Dubrovnika gdje sam završila fakultet Poslovne ekonomije, smjer financijski menadžment i smjer međunarodna trgovina.

Uz odlične mentore i stalna usavršavanja danas sam u poduzeću uz funkciju direktora voditelj računovodstva i financija.

  1. Kako se nosite s konkurencijom? .

Konkurencija uopće ne mora biti loša, stvar je percepcije. Važno je biti svjestan da niste jedini na tržištu ali isto tako i svjestan svojih vještina te kvalitete i usluge koju pružate.

Imamo jasan cilj, održavati kontinuitet proizvodnje i poslovati  kvalitetno, stoga pratimo najnovije trendove tehničkog napretka te energetske učinkovitosti i u tom pravcu se usavršavamo i ulažemo  dodatne napore.

Kvalitet proizvoda i briga o okolišu ključni su faktori uspjeha zbog toga i ulažemo znatna sredstva u standardizaciju i primjenu najsuvremenijih tehnologija u proizvodnji i obradi furnira. Nositelji smo  certifikata ISO 9001:2015 za kvalitet kao i certifikat FSC 100% Pure i svih potrebnih okolišnih dozvola.

Izvozno smo orijentirano poduzeće i naš proizvod je prisutan na  tržištu diljem Europe, SAD-a i UAE već dva desetljeća.

  1. Koje su osobine dobrog poduzetnika? .

Danas kada gledam svog oca, mogla bih napisati knjigu o njegovoj želji, upornosti, smjelosti i trudu dok je stvarao danas renomiranu tvornicu furnira.

Dobar poduzetnik prije svega mora biti dobro organiziran, odgovoran, imati povjerenje u svoju sposobnost za uspjeh te dobru komunikaciju. Ne postoji čarobni štapić pomoću kojeg ćete uspjeti, u sve treba uložiti dosta truda i vremena, ali i rizika. Da bi ste postali uspješni jednom morate riskirati i izići iz sigurne luke. Da postoji jednostavan put svi bi smo bili uspješni.

 

  1. S kojim se problemima susrećete u svom radu?

Sa dosta sličnim problemima s kojima se susreće 99% BH privrednika. Loša ekonomska politika, neefikasna vlast itd.

Jedan od najvećih problema u našem radu je nedostatak sirovine pa istu uvozimo već nekoliko godina iz Republike Hrvatske, Mađarske, Srbije.

BiH ima dovoljno sirovine, ali nema Zakon o šumama pa sirovina nije, niti može biti prioritetno raspodijeljena.

 

  1. Imati vlastitu tvrtku – koje su prednosti i nedostaci? .

Kada imate vlastitu tvrtku odnosno obiteljsku, vi ste u tome 24h svakodnevno.

Znatno je veća predanost poslu, ali odnosi unutar tvrtke su jasni, kao i poslovni sustav i poslovna etika. Obiteljske tvrtke(vlastite) su jako stabilan sustav i kao takve ulijevaju povjerenje među kupce i poslovne partnere. Utjecaj emocija u poslovanju može biti jedan od nedostataka.

 

  1. Preporučujete li nama mladima kretanje u poduzetničke vode?

Ukoliko imate poduzetničkog duha, educirani ste i želite biti inovativni u razvoju ideja, odlučni… ne bojte se neuspjeha.

 

  1. Za kraj – Vaša poruka?

Želim poručiti svima da slijede svoje snove, jer samo zadovoljan čovjek je sretan!

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here