Mistični Natron u Tanzaniji:Jezero smrti ili najveće stanište flamingosa na svijetu?

0
504

S jedne strane, jezero Natron se smatra bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, okolina ovog jezera vrvi od života. U čemu je njegova tajna?

Pre nekoliko godina, fotograf Nik Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji zabilježio jezive crno-bijele fotografije kalcifikovanih ptica.

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, budući da se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu ovog jezera. Razlog leži u visoko nagrizajućoj vodi, koja je nastala usljed visokih količina natrijum karbonata.

Ovaj mineral svoj put do jezera nalazi preko obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijum karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijum i kalijum karbonatom, koji se uliva u jezero i doprinosi visokim nivo pH vrednosti vode.

Međutim, ovo jezero nije tamni bazen smrti i neznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života.

Strah i neizvjesnost: Život s albinizmom u Tanzaniji

Nevjerovatno, ali između 65 i 75 procenata svjetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a alkalnost jezera zapravo pomaže u ovom procesu. Zaista, ekstremni nivo pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Vulkanski pepeo karbonata takođe proizvodi i bujne pašnjake, što dokazuje da je ovo fantastično plodno tlo za vrijeme migracije gnuova. Ako krenete malo dalje od jezera, a bliže Keniji, lako ćete pronaći i lavove, nojeve, gazele, zebre i bizone u ovoj iznenađujuće plodnoj okolini.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here