Misteriozno nebesko tijelo sljedeći će mjesec proletjeti pored našeg planeta

0
253

Komet ili asteroid, zasad je nejasno, ako je za vjerovati NASA-i. Ono što je, pak, sigurno jest da će neko nebesko tijelo sljedeći mjesec proletjeti pored našeg planeta.

Određeno nebesko tijelo će proći uskoro pored Zemlje, ali ni najbistriji umovi NASA-e nisu sigurno što će to točno biti. Unatoč tome, objekt već ima i ime – 2016 WF9, a otkriven je zahvaljujući njihovom programu NEOWISE.

Taj, zasad nepoznati, objekt ne prati određeni trag ledene prašine (kao što je svojstveno većini kometa), no čini se kako ima jednaku reflektivnu tjelesnu strukturu kao komet. Objekt se također čini tamnim i nereflektirajućim, što su još neka od svojstava kometa.

Zamjenik glavnog istraživača u NASA-i James „Gerbs“ Bauer, iz laboratorija za mlazni pogon je o tome izjavio da tajanstveni 2016 WF9 možda ipak i potječe od kometa te da taj objekt zorno pokazuje koliko je ustvari tanka linija između kometa i asteroida. Postoji mogućnost da je tijekom vremena dotični objekt izgubio većinu hlapljivih dijelova koji se nalaze uglavnom na njegovoj površini ili nešto ispod nje.

Ono što se zna je to da će 2016 WF9 biti širine jednog kilometra. Očekuje se da će se najviše približiti našoj orbiti 25. veljače na udaljenosti od 51 milijuna kilometra. To se vjerojatno čini kao velika brojka, no u galaktičkim razmjerima ne predstavlja uopće veliku udaljenost. Kako se navedeni komet ili asteroid bude približavao, znanstvenici će imati bolju priliku za proučavanje njegovog identiteta i obilježja.

NEOWISE je otkrio još nešto o čemu ima ipak više saznanja. Riječ je o kometu (bez sumnje) naziva C/2016 U1. Dotični komet prolazi pored Zemlje pa će na sjevernoj hemisferi planeta biti vjerojatno i vidljiv u prvom tjednu ove 2017. godine. Dakako, neće biti dovoljno imati dobar dalekozor, nego će nešto ovisiti i o oblacima te nepredvidljivoj svjetlini kometa.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here