Minut dnevno za tijelo iz snova

0
269

Pre nekoliko dana uhvatim sebe kako onako ljutito udaram po tastaturi dok pišem dugačak i detaljan komentar na promovisan tekst na FB feedu. U pitanju su bile neke “vruće pantalonice” za mršavljenje, a u komentarima stotine žena mindseta “POŠTO KOŠTA?!”

I taman kada sam se spremala da hitnem “enter”, zaustavim sebe i udaljim se od kompjutera. Što je ponekad najbolja stvar koju možete da uradite za svoje mentalno zdravlje, but that’s another story. Elem, zašto sam to uradila? Na stranu to što bi moj komentar koji ih proziva zbog gomile poluistina i neosnovanih tvrdnji bio obrisan u roku od odmah (ne postoji lokalizovano mršavljenje), tužna je činjenica da ljudi ne vole da im neko ruši sneška i da ružnu istinu niko zapravo ne želi da čuje.

Ali hej, zato imam blog i višak slobodnog vremena, pa evo i jednog potpuno random teksta-kompilacije mojih najvećih frustracija izazvanih marketingom u oblasti fitnessa i wellnessa. Bez naročitog reda.

O slučaju Tonus hleba je već pisano i digla se velika prašina, i to sa punim razlogom. Setimo se, proizvođač Tonus hleba je isti reklamirao kao nešto što leči dijabetes i najteža oboljenja, pri čemu se pozivao na Rusku akademiju nauka. O svemu tome, detaljno je pisala draga Mooshema (pročitajte ovde i ovde), zbog čega je imala niz neprijatnosti. Pouka ove priče je da jebeno ne možeš da reklamiraš da tvoj proizvod zaustavlja razvoj raka i da leči šećer, stotimajkijebemdalisinormalan?! Korišćenje takve laži u svrhe sticanja dobiti i to eksploatišući najteže bolesti današnjice nije dno dna, već sasvim nova kategorija fekalne antietike koja koliko tera na povraćanje i razbijanje televizora, toliko i efikasno ubija i ono malo nade da niko ne bi pao toliko nisko da u zemlji u kojoj su kanceri naročito agresivni svoj proizvod reklamira kao eliksir zdravlja.

Naravno, svaka marketinška tvrdnja zvuči ozbiljno ako se pozovete na neku naučnu instancu, tipa neku akademiju nauka, kliničke studije itd. Ovde dolazimo do drugog problema, a to je nedostatak kritičkog razmišljanja. Prvo, iako svi imaju internet, nekako im je lakše da puknu par hiljada dinara na neki dijetetski suplement i igraju Candy Crush Sagu, nego da izguglaju da li to što plaćaju zaista ima studije iza sebe i šta te studije sugerišu.

I naravno, nije svaka studija ista. Ali da ne idem previše široko u temu i da ne drobim ovde o metodologiji istraživanja, svako ko se iole bavi naučnim radom ili primenom rezultata istraživanja zna sa kolikim oprezom treba pristupati svakoj studiji koja dolazi pre svega iz Kine, gde zbog velikog pritiska i kulturoloških obrazaca, postoji veliki otpor objavljivanju negativnih rezultata studija. Slična situacija je i u Rusiji, btw. Ako ista studija sa identičnim rezultatima nije replicirana negde drugde, slobodno odbacite sve što tu piše.

Sledeći “pet peeve” je superhrana, tj kojekakve aronije, graviole (gvardiole? A ne, to je trener Bajerna heh), godži i asai bobice, gorke pomorandže, ervamatini i ostali klinci-palci. Dakle, ne. Ne postoje supertajne biljke i bobice koje rastu u nekim skrivenim džunglama i P-materinama, a koje će vam magično pomoći da smršate, da se zategnete, da vam izraste nova kosa, a da vaš partner postane zadovoljan vašim performansama u krevetu. Samo zato što nešto zvuči egzotično i što vi nikada niste čuli za to, ne znači da je išta bolje od najobičnije domaće jabuke. Kooooja btw ima više antioksidanata nego asai bobice. Ali hej,not fancy enough.

Idemo dalje: jedno od većih prevrtanja očima doživljavam na sve što ima “hrono” prefiks. Na stranu što me moje poznavanje ishrane i fiziologije sprečava da shvatim ozbiljno princip ishrane koji žumance definiše kao izvor ugljenih hidrata, ovo predstavlja još jednu pomodnu dijetu i finu priliku za proizvođače hrane da na svoje proizvode lupaju “hrono” etikete i zarade koji dinar više od naivčina. Oh well. Plus, još uvek čekam na naučno istraživanje koje će mi pokazati i dokazati prednosti hrono-ishrane u odnosu na običnu dijetu sa smanjenim unosom kalorija.

Još jedan od aspekata oglašavanja koji mi naročito ide na jetru je dovođenje potrošača u zabludu. Znate ono kada vidite super građenu ribu sa sve trbušnjacima kako pije neki herbaštagod šejk ili sedi i gleda TV, a nosi neki pojas za mršavljenje ili se macka nekim fat burning gelom? Sve je to lepo i slatko, ali ta devojka nije stekla takvu figuru koristeći te proizvode. Ne, nećete dobiti 6-pack ako pijete taj šejk sa vlaknima, sojinim proteinom ili šta već. Ne, vruće pantalonice ili pojas za mršavljenje vam neće dati struk za kojim čeznete.

I da, novinski tekstovi tipa “ne treba vam teretana, radite ovo 5 minuta dnevno”, sa sve fitness modelom koji radi tu vežbu, a vežba je tipa plank ili neki plie-čučanj? Ne. 5 minuta dnevno nije dovoljno. Hell, ni 1 sat dnevno nije dovoljan. Daleko je bitnije šta radite ostatak dana. Ali hej, ta devojka u Kozmou izleda super, prema tome, hajde da radimo ono što ona radi. Logično? Pa ne. To bi bilo isto kao da savete o dobijanju mišićne mase dobijate od nekog steroidom napucanog braćale koji se sada popeo na “visokog konja” i svima sere kako su disciplina i “čista” ishrana najbitiniji.

 

Rant gotov. Vreme je za pouke!

1) ako nešto deluje isuviše dobro da bi bilo istinito, u pitanju je bullshit u 99.9% slučajeva.
2) da je nešto što zadire u sferu alternativne medicine ispitano i provereno, postalo bi deo konvencionalne medicine.
3) proverite reference, koristite Google.
4) ukoliko ste u dilemi oko nekog suplementa, konsultujte relevantne stručnjake. Preporuka, examine.com
5) oprez i zdrava skepsa prema svim studijama koje dolaze iz Kine i Rusije, a nisu replicirane negde na Zapadu. Jebiga.
6) ključ uspešnog mršavljenja je negativni energetski balans. Pravite ga kako vam je volja. Magične dijete ne postoje.
7) telo fitness modela se gradi godinama, 1 minut dnevno ne pomaže. “Jedna čudna vežba koja će vam dati telo iz snova” ne postoji. “5 namirnica koje morate jesti ako želite da smršate” su sranje. Za dobre stvari je potrebno vreme.
8) ne postoji superhrana.
9) vi zapravo sve ovo već znate instinktivno, zar ne? ? Ako ste kliknuli na tekst zbog naslova, očekujući taj minut koji će vam promeniti život, neću da vam se izvinjavam. Možda vam ovih par minuta utrošenih na čitanje teksta neće promeniti život, ali možda vam sačuva koju hiljadarku u džepu.

Nema na čemu, btw.

Pass it on!
nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here