Ministar Šarović: Još uvijek nema dogovora o vraćanju ratnog duga na osnovu gasa

0
240

[ad_1]

„Ne vode se nikakvi pregovori između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije u pogledu otplate ratnog duga BiH za prirodni gas niti je po tom pitanju ispred BiH formirano tijelo za pregovaranje“, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ministar je istaknuo i da bi u dogledno vrijeme trebalo formirati tim kako bi se pripremilo rješavanje ovog dugogodišnjeg problema koji uveliko koči odnose BiH i Rusije. Šarović je podsjetio i da je najbolje rješenje da se od novca od tzv. klirinškog duga izdvoji  jedan dio ( od 15 do  20 %). Šarović je podsjetio da problem leži u međuentitetskim sukobima jer do sada ni Federacija ni Republika Srpska nisu pokazali interes za rješavanje ove problematike.

Danas se  u Sarajevu postavilo i pitanje špekulacija da je ruska kompanija Gazprom potpisala ugovor sa “Gas-Res” kompanijom  iz Banja Luke prema  kojem RS nema obavezu plaćanja  ratnog duga za gas. Šarović je rekao da nema takvih saznanja . Haber ističe da bi u slučaju postojanja i valjanosti takvog ugovora, Federacija BiH morala isplatiti preostalih 97,7 miliona dolara duga.

Obraćajući se medijima Šarović je podsjetio i  na sastanak koji je krajem marta održan u Moskvi na kojem je razgovarano i o izmirenju ratnog duga BiH za gas.Tada je, ističe Šarović,  delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ponudila je ruskoj strani davanje koncesija u oblasti energetike na ime izmirenja ratnog duga za gas. Rusi ovu ponudu nisu odbili nego su je uzeli u razmatranje.

 

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here