Minhen – Metropola životnog stila

0
364

U ovom gradu sve dobija na veličini. Da li je razlog za to čuveno plavo-bijelo nebo, ili ljepote grada, uopće nije toliko važno. Stanovnici Minhena uvijek se pokazuju u najboljem svjetlu, bez obzira jesu li u pivnici, na jednoj od svojih raskošnih ulica, ili na stadionu fudbalskog kluba FC Bayern

Za ovaj šarmantni, kosmopolitski grad s dušom i dugom tradicijom slobodno se može reći da je njemačka prestonica životnog stila.

Atrakcije centra grada

Minhen je takođe dom jednog od najljepših trgova u Njemačkoj, trga Marienplatz, koji je centar grada sa starom i novom vijećnicom. A njihova zvona pripadaju Minhenu jednako kao i poznatom minhenskom restoranu iHofbräuhaus.

Tumaranje trgom Viktualienmarkt festival je za svačija čula, jer tu se jednostavno može pronaći sve – od starobavarskih stvari pa sve do onih egzotičnih. Ali, nemojte se ni pokušati cjenkati s trgovcima, jer cjenkanje i trgovanje nisu način života stanovnika Minhena.

©München, Tourismusamt (Römmelt, Bernd)

U centru grada obavezno posjetite Crkvu Sv. Petra, najstariju crkvu u okrugu sagrađenu oko 1302. godine. S 92 metra visokog tornja ove rimokatoličke crkve pruža se prekrasan pogled na grad.

Šetajući gradom nećete vidjeti niti jednu fabriku, jer je Minhen jedan od rijetkih gradova u Njemačkoj koji je uspio fabrike odvojiti od grada.

©Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Saskia Wehler, Photography Wehler, Saskia)

Arhitektonska umijeća cara Ludwiga I

Najveći uticaj na arhitekturu grada ostavio je car Ludwig I, koji je grad proširio i izgradio monumentalne građevine. Kako bi ga zaštitio od najezde neprijatelja, 1294. godine izgradio je visoke zidine, a nešto kasnije dao je podići i kule na kojima se stražarilo i s kojih su se takođe posmatrali eventualni neprijatelji. Ludwig I ratovao je na strani Napoleona protiv Austrije i u čast hrabrih vojnika sagradio je Kapiju pobjede, i danas jednu od najimpozantnijih građevina ovoga grada.

Podjednako arhaično izgleda i Palača Nymphenburg, poznata i pod nazivom Dvorac nimfa, koja je od Minhena udaljena osam kilometara. U njoj je živio car Ludwig I.

Engleski vrtovi

Nedvojbeno, visoko mjesto na ljestvici najljepših vrtova na svijetu zauzimaju Engleski vrtovi. Minhenska oaza za opuštanje, smještena između rijeke Isar i centra grada, predstavlja pravu destinaciju za sve ljubitelje prirode ubrajajući se također u najveće urbane parkove svijeta, čak je veći i od popularnog njujorškog Central parka. Namijenjen je za duge šetnje i uživanje u zelenilu, ali se u njemu nalaze i mnogi zanimljivi objekti poput Japanske kuće čaja, Kineskog tornja ili Grčkog hrama. Zanimljivo je da kroz čitav park prolazi i vještački potok, dok na jednom njegovom dijelu mehanizam za pumpanje vode stvara talase pogodne za surfanje. Stoga, nemojte se čuditi ako usred Minhena zateknete surfere koji uživaju u njima.

Raj za ljubitelje sporta

U sjevernom dijelu grada nalazi se jedan od najmodernijih stadiona na svijetu – Allianz Arena. Čak i ako ne želite biti fan fudbalskog kluba FC Bayern, pokušajte dobiti kartu za njihovu utakmicu. Već i samo raspoloženje na stadionu pripada svjetskoj klasi, a ne iznenađuje ni činjenica da je Allianz Arena jedan od najljepših stadiona na svijetu. Ipak se nalazi u Minhenu.

©München, Tourismusamt (Markus Dlouhy)

Minhen je i olimpijski grad u kojem je za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine izgrađen Olimpijski park. Pored Olimpijskog stadiona, dvorane i tornja, park sadrži uređena brda, vještačko jezero i komunikacijski toranj.

Glavni Olimpijski stadion može da primi 70.000 posjetilaca. Zanimljivo je da njegov krov od akrilik stakla sakuplja kišnicu koja se koristi za vještačko olimpijsko jezero. Na ovom stadionu su 1979., 1993. i 1997. godine odigrana tri velika finala Lige šampiona.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here