MIMBERA – KAKO ODRŽATI PRIJATELJSTVO

0
196

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Zahvala pripada Allahu, dž.š., salavat i selam na posljednjeg Allahovog, dž.š., poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana.

A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 28. rebiu-l-ahir 1438. ili 27. januar 2016. godine. Ovo je 16. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Namaz kompas’, a današnja je, ,Kako održati prijeteljstvo.’

Kazao je Uzvišeni Allah:

,,Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: ‘Kamo sreće da sam se uz Poslanika pravog puta držao, kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja uzeo nisam, on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!’ – a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu” (El-Furkan, 27-29)

Prijateljstvo je veoma bitna stvar u životu pojedinca ali i zajednice. Prijateljstvo može utjecati na naše živote tako što će oni koji znaju imati sretan i ugodan život zahvaljujući prijateljstvima koje imaju. Islam je prijateljstvo podigao na viši nivo da je prijateljstvo učinio trajnim kvalitetom, uporedio ga sa bratstvom po krvi. Zato je istina da gdje nema prijateljstva, nema ni sreće, a gdje nema sreće, ima bola, a život s bolom je gorak i bez smisla. Kako je istinska sreća bazirana na vjeri u Boga, dželle šanuhu, tako je i istinsko prijateljstvo zasnovano na vjeri u Gospodara svih svjetova.

Allahov poslanik, s.a.v.s., je u mnogim svojim izrekama i postupcima davao smjernice kakvog prijatelja tražiti i kakav prijatelj treba da biti. Poslanik s.a.v.s., kaže: “Dobar i loš prijatelj sa kojim se družiš slični su prodavaču mirisa i onome koji radi sa mijehom. Onaj koji prodaje mirise ili će ti dati jedan miris, ili ćeš od njega kupiti miris ili ćeš se okoristiti od njegovog lijepog mirisa. Čovjek koji radi sa mijehom ili će ti zapaliti odjeću ili će te zapahnuti neugodni miris od njega”. (Buharija).

Glede prijatelja, poznati francuski filozof je kazao: “Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj.”

Zemanile bila dvojica prijatelja koji su išli pustinjom. Na putu su se sporječkali i jedan je udario drugog. Udareni se osjetio povrijeđenim, ali je šutke napisao u pijesku: ,,Danas sam dobio udarac od mojeg najboljeg prijatelja. Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu gdje su se odlučili okupati. Onaj što je dobio udarac zamalo se nije utopio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kad je došao sebi, urezao je u jednom kamenu: ,,Danas mi je moj najbolji prijatelj spasio život!” Onaj koji je udario svog najboljeg prijatelja upita: ,,Kad sam te udario, poruku si napisao u pijesku, a sada je urezuješ u kamen. Zašto?” Prijatelj mu odgovori: ,,Kad nam neko uradi nešto loše, to trebamo zapisati u pijesku da bi vjetrovi izbrisali, ali kad neko napravi nešto dobro, to trebamo uklesati u kamen da ništa ne može izbrisati!”

 Sedam tipova loših prijatelja

Kritičar – ne propušta ti ukazati na tvoje slabosti i neuspjehe

Nepouzdan – na njega se uglavnom ne možeš osloniti

Egoista – uronjen je u sebe, a ti si mu važan samo kao slušalac

Tračara – štogod mu kažeš u strogom povjerenju, saznat će još neko

Takmičar – važno mu je biti bolji od tebe na što više područja

Interešdžija – traži od tebe puno materijalnih ili emocionalnih usluga, ali nerado vraća istom mjerom

Spletkaroš – nasluti li da se može nekako okoristiti tobom, nasamarit će te, a možda ti i okrenuti leđa

  Deset zakona prijateljstva:

  1. Izaberi osobe s kojima dijeliš iste ili slične interese, ostani otvoren prema svakome i ne budi sklon osuđivanju.
  2. Postoji zlatno i svima poznato pravilo koje glasi: tretiraj ljude oko sebe na onaj način kako bi volio da tebe drugi tretiraju.
  3. Bitno je na vrijeme shvatiti kako niko nije savršen i svako ima mahane. Prihvati osobe sa svim njegovim mahanama i vrlinama, to je pravi je put do kvalitetnog prijateljstva.
  4. Poštuj tuđa mišljenja.
  5. Potrebno je na vrijeme shvatiti kako ni tvoj najbolji prijatelj ne može biti uz tebe prisutan cijelo vrijeme. Shvatiš da tvoj prijatelj osim tebe ima druge interese u životu.
  6. Dobra komunikacija ključ je svega. Prijatelj ti ne može čitati misli. Ako te nešto tišti, a usko je vezano po pitanju prijatelja, daj mu to do znanja.
  7. Ne dozvoli da brige i život naruše prijateljstvo. Dobar prijatelj će te uvijek saslušati i možda ti dati dobar savjet,  ne zaboravi da i tvoj prijatelj u istoj situaciji, očekuje isto od tebe.
  8. Učite jedni od drugih.
  9. Ne ogovaraj prijatelja i ne širi informacije o njemu iza njegovih leđa.
  10. U razgovoru riječi biraj mudro, zato što se izgovorena riječ ne može povući.

Znajmo da nikada nije kasno obnoviti stara prijateljstva baš kao što nikada nije kasno stvoriti nova. Vrijeme koje u to uložimo neće biti uzaludno jer će našem životu dati smisao, tijelo učiniti zdravijim, a um sretnijim!

Zapamtimo da je kvalitet druženja veoma značajno pitanje.  Druženje mora biti korisno, doprinositi sticanju novih znanja, a ne predstavljati tračenje vremena i beskorisno naklapanje.

Čuvajmo prijatelje i lijepim ophođenjem. Časni Poslanik, s.a.v.a., kaže: Kad neko uđe u nečiju kuću, pravo koje ima kod članova te kuće, jeste da ga srdačno dočekaju kad dođe i isprate kad pođe. Islamsko je pravilo da goste nekoliko koraka ispratimo iz našeg doma ili da se na ulaznim vratima s njima toplo pozdravimo.

 Dova

O moj Allahu, ne daj mi da ostavim moje prijatelje kad im bude teško! O moj Allahu, učini da im budem utjeha u najtežim momentima u životu, daj mi nagradu za to na budućem svijetu! O moj Allahu, neka uvijek u mom srcu bude milosti za moje prijatelje, neka uvijek za njih bude toplih riječi, neka uvijek za njih bude novca u mome džepu.

Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here