Mandić optužio Poreznu upravu FBiH da “jeftino skuplja političke bodove”

0
124

Nakon što je prošle sedmice Porezna uprava FBiH blokirana račune Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Regionalnog medicinskog centra “Safet Mujić” u Mostaru javnosti se obratio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

On smatra da se radi o “političkom poligonu da se poljulja stabilnost grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i FBiH”.

“Poreznoj upravi FBiH očito je zdravstveni sistem manje bitan od transfera roba Željeznicama i kopanja rude i drugih subjekata koji su u većim dugovima i dubiozama, a blokadom ove dvije bolnice dovedeno je u pitanje pružanje zdravstvenih usluga pacijentima i njihovi životi”, poručio je Mandić na konferenciji za medije sazvanoj u povodu blokade računa.

Mandić je Poreznu upravu optužio da na ovaj način “jeftino skuplja političke bodove i potencira grad Mostar kao politički slučaj”.

Dug od 70 miliona KM nazvao je “zanemarivim” u poređenju sa dugovima drugih privrednim subjektima.

Ne bježimo od toga da zdravstveni sistem treba sanirati te kazao da je Dom naroda na sjednici došao do kvalitetnih zaključaka i da se cijela društvena zajednica treba pozabaviti problemima u zdravstvu.

“Bolnice su napravile dugove jer su pružale usluge, a nisu ih mogle naplaćivati. Zdravstveni fondovi ih nisu mogli pratiti jer nisu imali alata da naplate svoja potraživanja i stvorio se začarani krug, ali taj začarani krug se ne smije prelomiti na zdravlju pacijenata, oni ne smiju biti ugroženi i Porezna uprava mora voditi računa o tome”, dodao je Mandić.

Na pitanje o Zakonu o sanaciji zdravstvenog sistema, objasnio je da je on u radnoj verziji i da se čeka mišljenje Ministarstva finansija. Očekuje se da će se brzo naći u parlamentarnoj proceduri.

Mandić je pozvao Poreznu upravu FBiH da skine blokadu sa zdravstvenih ustanova i “da se ne igra sa zdravljem ljudi”. Otkrio je da nije u kontaktu sa Poreznom upravom, ali da ima podršku vlade.

“Sve zdravstvene ustanove u FBiH su u sličnoj situaciji, a indikativno je da su blokirane samo one u Mostaru”, kazao je ministar zdravstva FBiH.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here