Mamiću i ostalima oduzeti milioni eura, nekretnine, automobili, šume, livade i brodica

0
176
Svi oni su ranije optuženi za izvlačenje blizu 15,6 miliona eura iz zagrebačkog Dinama te nanošenje štete budžetu od najmanje 12,2 miliona eura za neplaćanje poreza.

Pored izrečenih zatvorskih kazni, četvorici osuđenih se oduzima i vrijedna imovina. Prema pisanju hrvatskih medija, Sud je naložio da se Zdravku Mamiću oduzme 52 miliona kuna (7,03 miliona eura), kao i novac sa bankovnih računa njega, njegove supruge i kćerke jer se smatra da je novac stečen nezakonito.

Zdravku se oduzima i sedam miliona kuna (950.000 eura) sa drugog računa, te stan i garaža na Cvjetnom trgu u Zagrebu čija je vrijednost procijenjena na 6,6 miliona kuna (892.000 eura)

Čovjeku koji je “vedrio i oblačio” u hrvatskom nogometu, država je odlučila oduzeti još jedan stan na Cvjetnom trgu vrijedan 2,7 miliona kuna (365.000 eura), stan i zgradu u vlasništvu Vanje Horvat bivše supruge Zorana Mamića, te dvije šume, građevinsko zemljište, livade, brodicu vrijednu 1,6 milion kuna (216.000 eura), te automobile Bentley i Audi čija je vrijednost veća od milion kuna.

Zdravkovom bratu Zoranu Sud je odlučio oduzeti 25,8 miliona kuna (3,4 miliona eura), dodatno 2,5 miliona kuna (338.000 eura), 6.200 eura i automobil Land Rover.

Milan Pernar će ostati bez 2,09 miliona kuna (270.000 eura), u što se ubraja kuća od 1,7 milion kuna (229.000 eura) koju državi mora predati njegova bivša supruga Tajana, te automobil Volkswagen EOS.

Sudija Županijskog suda u Osijeku po izricanju presude naložio je pljenidbu računa i nekretnina, a naložen je rok od 15 dana po pravomoćnosti presude. Određeni dio imovine već neko vrijeme je u blokadi tokom vođenja procesa.

Podsjetimo, Zdravko Mamić, koji posjeduje i državljanstvo BiH, trenutno se nalazi u Međugorju, a hrvatska policija je raspisala potjernicu za njim nakon čega se očekuje raspisivanje međunarodne tjeralice. Da li će biti izručen odlučit će nadležni organi Bosne i Hercegovine.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here