Maida Hadžiavdić: Moj hobi je spoj umjetnosti i ljubavi prema arapskoj kaligrafiji

0
559

 

Maida Hadžiavdić, studentica iz Sarajeva, svoju kreativnost, ljubav prema arapskoj kaligrafiji i umjetničke tehnike iskazuje kroz svoj hobi. Upravo ono što Maida stvara plijeni pažnju sve većeg broja ljudi, pa smo se odlučili podijeliti sa svima njenu pozitivnu priču.

Zdravi portal: Možete li nam se predstaviti i reći nešto više o Vašem hobiju?

– Moje ime je Maida Hadžiavdić, imam 19 godina i upravo sam završila prvu godinu studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Pored mnogobrojnih hobija, onaj koji se ističe po svojoj jedinstvenošću jeste arapska kaligrafija. Naime arapsko pismo sam naučila sa 13 godina u mektebu, a svoje znanje učvrstila u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji na časovima arapskog jezika. U međuvremenu sam uvijek nešto svirala, crtala, slikala, bila umjetnik u duši. Tada sam pomislila ako već crtam, mogla bih sebi i levhu napisati. Upisala sam kurs kaligrafije, ali sam ga napustila nakon samo tri sedmice, jer je njhov tempo rada bio izuzetno sporiji od želje koju sam ja imala. Ne mogu reći da je bilo teško postati samouki kaligraf. Potrebno je mnogo rada, strpljenja i vježbanja, s obzirom na to da nisam imala profesora koji bi mi ukazao na moje greške. Ono što me je zaista gurnulu naprijed, jeste humanitarna izložba koju je organizovala moja škola. Tu sam prvi put javno iskazala svoju, do tada, tajnu ljubav. Najbitnije, dobila sam podršku porodice, prijatelja i profesora, te shvatila da će kaligrafija i kalem (pero) biti dio mog života, jer sam to zapravo bila ja.

Volim vjeru, volim i umjetnost, pa sam sebe pronašla kao most između orijentalog Istoka i modernog Zapada.

Zdravi portal: Vaše umjetnine mnogi naručuju i poklanjaju, jeste li zadovoljni?

– Samo godinu dana kasnije mogu se pohvaliti da su moje levhe pronašle svoj dom u mnogim gradovima Evrope, pa čak i u SAD-u. Trenutni izazov jeste levha „99 Allahovih imena“ ispisana na platnu veličine 100×150 cm. U suštini, nisam ni slutila da ću moći zarađivati džeparac od ljubavi. Međutim, ono zbog čega se ja bavim ovim poslom, jeste osmijeh osobe kada joj uručim levhu i njena zahvalnost. Zaista najljepši osjećaj je kada se neko opet javi i odluči usrećiti još nekog člana svoje porodice i pokloniti mu ovu hediju. Upravo to ističe i moja najprodavanija levha, popularni Rumijev „Derviš“. Ona kaže: „Ja svoje prijatelje ne volim ni srcem ni razumom. Jer dešava se da srce stane, a razum zaboravi. Ja svoje prijatelje volim dušom, jer duša niti staje niti zaboravlja.“

Zdravi portal: U čemu se ogleda proces rada u izradi Vaših umjetnina?

– Pored tačnosti ispisivanja Kur'anskih ajeta, proces rada se ogleda i u usklađivanju boje pozadine i tinte sa ornamentikom i okvirom. Ali ono sto je najvažnije, mir ovog posla ispunjava cijelo biće zadovoljstvom, što duši daje potpuno novi nivo smiraja.

 

Zdravi portal: Koja je Vaša vodilja? Imate li nešto da preporučite mladima?

– Mene je naša situacija u državi spriječila da upišem Akademiju likovnih umjetnosti i žalim zbog toga. Ali nadahnuće, koje uostalom preporučujem svim mladim osobama u BiH, pronalazim u citatu knjige Četrdeset pravila ljubavi: ‘’Nikada nije prekasno zapitati se: ‘Jesam li spreman promijeniti život koji živim, jesam li spreman promijeniti se iznutra?’ Ni jedan dan vašega života nije jednak danu koji mu je prethodio, na žalost. Svakoga trenutka, sa svakim novim dahom, trebamo se stalno iznova obnavljati.’’ – za kraj poručuje Maida.

Maidin rad možete pratiti klikom na Facebook stranicu kao i poručiti neku od prelijepih umjetnina koje Maida izrađuje.

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here