Lovrinović: Zaustavili smo privatizaciju HEP-a za Kukuriku vlade, evo i zašto. A sad me mediji cenzuriraju

0
217

Lovrinović: Zaustavili smo privatizaciju HEP-a za Kukuriku vlade, evo i zašto. A sad me mediji cenzuriraju

Prof. Ivan Lovrinović se poželio da mediji cenzuriraju njegove prijedloge oko Ine i HEP-a.

KAKO SMO 2015.G. RASKRINKALI I ZAUSTAVILI POKUŠAJ PRIVATIZACIJE HEP-a

Iskazali ste veliki interes za analizom o potrebi provođenja inicijalne javne ponude (privatizacije) HEP-a koju smo na zahtjev Radničkog vijeća HEP-a izradili prof.dr. Drago Jakovčević i ja.

U međuvremenu financijski pokazatelji HEP-a su se poboljšali pa je neto dobit 2015.g. bila oko 2 mlrd kuna, kapital je te godine povećan na oko 24 mlrd kuna, ukupna imovina na 38 mlrd kuna itd.

Tada je pokušaj privatizacije gurala Kukuriku koalicija a posebice I. Vrdoljak. Danas je guraju HDZ i MOST. Dakle, razlike nema.
Jučer ministar Dobrović iz Mosta kaže da je privatizacija HEP-a dobar proces. Zbog INE su rasturili Sabor i Vladu a sada to bezpogovorno podržavaju!!! Čak je izvalio da će izlazak HEP-a na burzu ojačati kompaniju. Zar on ne vidi kako je prošla INA, koja također kotira na burzi? Nekompetentnost je opasna.

Martina Dalić kaže da će privatizacija HEP-a zaustaviti “uhljebništvo”. Zanimljivo je da ju primjer njenog muža u vodstvu privatizirane INE snažno demantira.

Molim sve vas dijelite masovno moje objave o INA-HEP slučaju jer vidite da me cenzuriraju.Nudim u ime stranke Promijenimo Hrvatsku alternativni scenarij koji im nije u interesu.

Ponovo postavljam pitanje premijeru: zašto prodajete dio HEP-a kada već imate 10 milijardi kuna na računu u Hrvatskoj narodnoj banci? Možete uštedjeti još 5 milijardi do kraja godine refinanciranjem kunskog dijela javnog duga. Toliko ne možete prikupiti od IPO-a kada bi se i proveo.
Dakle, djelomična privatizacija HEP-a za spašavanje devastirane INE nije potrebna jer imate novac.
Ne činite ponovo grešku jer smo onu oko INE preskupo platili.

U nastavku je link na našu analizu. Mi smo izrazili stav da nismo protiv IPO-a, ali uz prethodno restrukturiranje HEP-a, da se novac ne koristi za krpanje proračuna, a sada niti za spašavanje devastirane INE, da se izradi poseban zakon o HEP-u i jasna strategija razvoja i investiranja. Hidroelektrane nisu u vlasništvu HEP-a već Vodoprivrede i vodi se spor oko toga, a to je veliki problem za IPO. Sve navedeno još uvijek nije riješeno pa je IPO neprovediv. Ako se bude na tome insistiralo onda je referendum neizbježan.

Dokapitalizacija HEP-a nije u ovakvim uvjetima potrebna, jer kao što stalno govorim na raspolaganju stoji 10 mlrd kuna u HNB-u čiji je vlasnik država i potencijalnih 5 mlrd kuna ušteda kroz refinanciranje javnog duga.

KAKO SMO 2015.G. RASKRINKALI I ZAUSTAVILI POKUŠAJ PRIVATIZACIJE HEP-aIskazali ste veliki interes za analizom o potrebi…

Posted by Ivan Lovrinović on Donnerstag, 5. Januar 2017

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here