Ljekovita svojstva maslinovog ulja

0
230
oil

Mnogi narodi smatrali su ga svetim uljem i simbolom snage i zdravlja. Hipokrat ga je prepisivao za više od 60 raznih bolesti, a kineski narod vjerovao je da ima sposobnost neutralizirati otrove.

U prošlosti je maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavi izvor prihoda. Do danas je popularnost ovog ulja poprimila tako široke razmjere da je ono postalo neizostavan dio svih svjetskih kuhinja, te kozmetičke industrije.

Zdravstvene dobrobiti maslinovog ulja
Štiti kardiovaskularni sistem
Oksidativni stres i hronične upale glavni su okidači za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protuupalnim nutrijentima jedan je od najboljih i najprirodnijih načina za snižavanje rizika od ovih oboljenja. Brojne namirnice sadrže vrijedne količine antioksidansa i protuupalnih spojeva.

Neke se posebno izdvajaju po sadržaju ovih dragocjenih tvari, a jedna od njih je upravo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje sadrži oko 75 % svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL holesterola.

Disbalans holesterola odgovoran je za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara. Nedavne studije su pokazale da maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni činioci za snižavanje krvnog pritiska.

Europske statistike potvrdile su da upravo Mediteranci, najveći potrošači maslinovog ulja, imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Djeluje protiv upala
Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva. Za to su u najvećem dijelu zaslužni polifenoli, spojevi koji imaju široku paletu protuupalnih mehanizama. Utvrđeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker.

Također je utvrđena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kaobput arahidonske kiseline, koji je odgovoran za poticanje upalnih procesa. Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovise o količinama njegovog unosa u organizam. Naime, pokazalo se da samo 1-2 kšike ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema
Potvrđeno je da maslinovo ulje pospješuje proizvodnju enzima probave čime doprinosi pravilnom radu probavnog sistema. Osim toga otklanja probleme žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora.

Prednosti maslinovog ulja za probavni trakt prvi su put otkrivene u istraživanju povezanosti prehrane i raka probavnog trakta. Brojne studije pokazale su niži postotak raka probavnog trakta, osobito karcinoma gornjeg probavnog trakta, uključujući želudac i tanko crijevo, kod populacije koje redovito konzumira maslinovo ulje.

Posebno područje istraživanja maslinovog ulja bili su polifenoli u njegovom sastavu i ravnoteža bakterija u probavnom traktu. Utvrđeno je da ovi spojevi imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija, uključujući bakterije odgovorne za infekcije probavnog trakta. Polifenoli koji su pokazali ova iznenađujuća svojstva su oleuropein, hidroksitirosol i tirosol. Neki od njih mogu zaustaviti rast bakterije Helicobacter pylori koja je odgovorna za pojavu čira na želucu i drugih neželjenih probavnih problema. Prema starom narodnom receptu, kašika maslinovog ulja razrijeđena s malo limunovog soka učinkovito otklanja probavne probleme.

Čuva zdravlje kostiju
Pozitivno djelovanje na cjelokupno zdravlje kostiju je još jedno obećavajuće područje istraživanja maslinovog ulja.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da najmanje dva polifenola u maslinovom ulju, tirosol (TS) i hidroksitiroksol (HTS) pospješuju formiranje kosti kod ispitanika. Londonski naučnici su otkrili da redoviti konzumenti maslinovog ulja imaju znatno viši nivo osteokalcina, proteina koji doprinosi jačanju kostiju, piše Daily Mail.

U drugom istraživanju utvrđeno je da je postotak oboljelih od osteoporoze daleko niži u mediteranskim zemljama u kojima je prehrana bogata ovim jedinstvenim uljem.

Doprinosi bistrini uma
Posljednjih godina naučnici su posebno usmjereni na proučavanje povezanosti ovog super ulja i poboljšanja kognitivnih funkcija. I u ovom slučaju usporedba mediteranske populacije sa stanovništvom ostalih zemalja potvrdila je da starija populacija mediteranskog područja daleko prednjači u verbalnim sposobnostima, vizualnoj memoriji, mišljenju i ostalim kognitivnim funkcijama. Ova fascinantna spoznaja govori u prilog maslinovog ulja kao potencijalnog prirodnog tretmana za zaštitu i očuvanje mladosti mozga.

Štiti od raka
Polifenoli pronađeni u maslinovom ulju djelotvorni su u smanjenju rizika od određenih vrsta raka – utvrdili su naučnici. Mnoge vrste raka nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i prekomjerne kronične upale. Budući da polifenoli u sastavu maslinovog imaju moćna antioksidativna i protuupalna svojstva oni su savršeni pomoćnici u smanjenju rizika od ove učestale bolesti današnjice.

Istraživanja su pokazala da već 1-2 kašike maslinovog ulja dnevno može smanjiti naš rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, disajnog sistema i gornjeg probavnog sistema. Također je dokazano da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od raka dojke za čak 45%.

Osim djelotvornosti polifenola ističe se i sposobnost antioksidansa u maslinovom ulju da štite DNK od oksidativnog stresa što doprinosi boljoj funkciji stanica, odnosno smanjenom riziku od karcinoma.

Čuva zdravlje kose
Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti čak i za kosu. Njegova primjena na vlasište može omekšati i obogatiti kosu te doprinijeti njezinom zdravlju, mekoći i sjaju. Maska od maslinovog ulja i meda izuzetna je kombinacija koja može učiniti čuda za oštećenu, suhu i krhku kosu. Tretman ovom maskom može poboljšati kvalitet kose, vratiti joj sjaj, učiniti je svilenkastom i spriječiti neželjeno pucanje vlasi. Maslinovo ulje nudi savršen spoj hrane i njege – obnavlja oštećenu i lomljivu kosu te pospješuje jačanje vlasi.

Doprinosi mladolikom izgledu kože
Bogatstvo antioksidansa sakriveno u maslinovom ulju pomaže u zaštiti kože od štetnog utjecaja slobodnih radikala koji imaju tendenciju dovesti do starenja kože. Ovo ulje je prirodni ovlaživač koji održava kožu hidratiziranom, a time i elastičnom, glatkom, sjajnom i podatnom. Čudotvorno ulje maslina je prirodni lijek za akne, a istovremeno ublažava vidljivost ožiljaka koji su posljedica akni i bubuljica.

Vitamin E, flavonoidi i polifenoli iz maslinovog ulja pomažu u uklanjanju tamnih mrlja na koži kao i kožnih nečistoća te mrtvih stanica, čineći kožu zdravom izvana i iznutra.

Ostale ljekovite dobrobiti maslinovog ulja
Osim spomenutih svojstava maslinovo ulje ima još niz različitih zdravstvenih prednosti.

ublažava alergije
snižava temperaturu
liječi opekline
pomaže kod rinitisa, bronhitisa, kašlja, promuklosti
liječi čir na želucu ili dvanaesniku
štiti jetru i pojačava njezinu funkciju
pomaže kod hepatitisa
ublažava problem hemeroida
pomaže kod dijabetesa
pomaže kod zatvora
sprečava pojačano lučenje želučane kiseline (hiperaciditet)
Izvor: Alternativa za vas

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here