Livno se grije na zelenu energiju: U planu i kogeneracijsko postrojenje

0
264

BiH je jedna od prvih zemalja iz Jugoistočne Europe koja je uvela feed-in tarife što je rezultiralo velikim brojem malih hidroelektrana, a takav procvat  bi uskoro mogla doživjeti i oblast biomase, smatra Vanja Ćurin, konzultant u kompaniji Dvokut Pro, koja radi na razvoju investicija i projekta i u obnovljive izvore energije.

Jedna od njihovih investicija je Zeleni energetski park Livno u sklopu kojeg su instalirali i pustili u pogon toplanu i solarnu elektranu koja se nalazi na krovu iste, a u fazi je i realizacija kogeneracijskog pogona na biomasu snage 4 MW, prvo takve vrste u BiH.

Do sada su u projekt uložili oko četiri milijuna eura, a njihov financijski model je takav da tek nakon realizacije projekta na biomasu očekuju pozitivan financijski tijek novčanih sredstava

Čulin smatra da je podrška lokalne zajednice ključna za realizaciju ovakvih projekata.

”U slučaju biomase bitan je benefit lokalne zajednice pogotovo tamo gdje imamo razvoj daljinskog grijajnja. Tako je Općina Livno 10-postoni suvlasnik naše kompanije. Općina nije imala financijskog udjela nego se njihovih deset posto sastoji u tome što su osigurali brzo dobijanje dozvola, registraciju poduzeća, priključke i ostalo”, kazao je on na nedavno savjetovanju o energetici koje je održano u Neumu.

Dodaje da su benefiti za stanovništo, osim zamjene uvoznih fosilnih goriva, smanjenje potrošnje električne energije. Osim, toga za razliku od recimo grijanja u Sarajevu i drugim gradovima njihova energija je dostupna 24 sata.

Ćurin navodi da su ovaj projekt  nudili više općina kao što su Vitez, Fojnica, Konjic, Novi Travnik, ali nije bilo baš previše interesa.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here