LAVROV I KERRY: PRIMIRJE SE KREĆE KA STVARNOM PREKIDU VATRE

0
253
Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry su izjavili da postoji napredak u Sirijskim mirovnim pregovorima nakon sastanka u Beču, te također kažu da su se složili da se primirje kreće prema pravom prekidu vatre.
“Obećao smo našu podršku za transformaciju prekida neprijateljstava u sveobuhvatni prekid vatre. Zalažemo se da koristimo svoj uticaj, da koristimo sve strane za prestanak kako bi se osiguralo poštovanje i mir”, rekao je Kerry.
Lavrov je naglasio “da smo napravili napredak u svim pravcima našeg rada, odnosno prestanka neprijateljstava, širenja humanitarne pomoći i političkog procesa.”
Kerry je izjavio da ISSG vidi napredak u situaciji, navodeći, međutim, da treba uzeti konkretne akcije da se dođe do pravih promjena.
“Krenuli smo naprijed. [Ali] da sve ovo ne bi bilo samo riječi na stranici, neka odlučna akcija će se morati uzeti u obzir, da bi se to dogodilo. Niko ne može biti zadovoljan sa trenutnom situacijom u Siriji,” rekao je Kerry.
Lavrov je rekao da je nivo nasilja na terenu u Siriji značajno opao, dok je humanitarni pristup poboljšan u mnogim dijelovima zemlje.
Što se tiče političkog procesa, Lavrov je naveo da je bila još jedna runda pregovora u vezi političke tranzicije, dajući razloge za još jedan sastanak.
Kerry je istakao područja prema kojima će grupa usmjeriti svoje akcije u bliskoj budućnosti, te da će se posebno intenzivirati napori kako bi zaraćene strane zaustavile nasilje i distancirale se od Islamske države i Al Nusra ekstremista.
Na dnevnom redu je također uključeno širenje dostave humanitarne pomoći i olakšavanje sporazuma između različitih strana u Siriji za uzajamno oslobađanje zatvorenika.
Državni sekretar je također napomenuo da je mirovni proces ugrožen od strane ” loših aktera,” ili strana koje obećavaju podršku za prekid neprijateljstava, a istovremeno su udružene sa nasilnim frakcijama.
“Mir je ugrožen od strane neodgovornih postupaka onih koji traže drugačiji ishod [od mirovnog procesa]. Oni su akteri koji igraju za obje strane”, rekao je Kerry.
On je rekao da su se članovi ISSG složili da ako se neka strana ne složi za prekid neprijateljstava, može se prijaviti grupi za praćenje i biti isključena iz mirovnog procesa.
“Kako bi se došlo do okončanja sukoba u Siriji, oni koji su uključeni u sukobe, će morati za svoj prioritet imati mir,” dodao je Kerry.
Sastanak ISSG grupe je trajao više od pet sati. Ranije, članovi ISSG su se sastali u Minhenu, u februaru. U to vrijeme, različite strane su se dogovorile da će raditi na smanjenju nasilja u regiji, što bi trebalo da se pretvori u puni prekid vatre u roku od sedmicu dana. Primirje, međutim, ne uključuje organizacije koje se smatraju teroristima od strane Vijeća sigurnosti UN-a.
nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here