Lagani trening koji će ti pomoći da smršaš nakon porođaja

0
115

Većina žena manje ili više uživa u trudnoći i sebi tokom tih devet meseci daje dosta slobode kada je u pitanju izbegavanje treninga ali i nešto obilnija ishrana jer se navodno „jede za dvoje“. Ipak, kada se beba rodi, a novopečena mama se oporavi nakon porođaja, vrati se svakodnevnom životu i posveti novoj ulozi, jedan problem ostaje – višak kilograma. Kako onda najlakše i najuspešnije smršati nakon porođaja?

Svakako, odgovor na ovo pitanje nije toliko lak i jednostavan jer je ipak potrebno uložiti određeni trud, ali i dosta vremena kako bi se rezultati zaista videli. S obzirom na to da si sada majka ili ćeš to uskoro biti, jako je važno da vodiš računa o tome kako se hraniš i kako i koliko vežbaš jer se to i te kako može odraziti i na tvoju bebu.

Pravilna ishrana
Zdrava, balansirana ishrana puna voća, povrća, nemasnog mesa i punomasnih mlečnih proizvoda je poželjna, baš i kao unos dovoljne količine vitamina. Poželjno je i da imaš pet manjih obroka tokom dana, otprilike na svaka tri sata, a da u međuvremenu unosiš dosta tečnosti što uključuje vodu, sveže ceđene sokove i nezaslađene čajeve. Izbegavaj jaku, masnu i začinjenu hranu. Ukoliko se još uvek nisi porodila, ovakav zdrav način ishrane se preporučuje i tokom trudnoće.

Trening
Kada je reč o samom treningu, jako je važno da on bude lagan jer je tvoje telo i dalje osetljivo nakon porođaja. Uz pažljivo osmišljen plan ishrane i lagano vežbanje, moguće je da lako i uspešno smršaš nakon porođaja i povratiš svoju figuru iz snova. Ukoliko si u mogućnosti, plivaj, ako ne, potrudi se da dovoljno vremena provodiš napolju šetajući ili lagano trčeći. Verovala ili ne, guranje kolica je jako dobra vežba za tvoje telo, a nije preterano naporna. Takođe, sama „jurnjava“ oko bebe daće svoj doprinos tvojoj jačini i kilaži nakon porođaja.

Osim lagane šetnje, preporučuju se i klasični treninzi koji takođe neće biti previše naporni. Trebalo bi da sačekaš oko šest nedelja kako bi počela sa mršavljenjem nakon porođaja, ali to može biti i pre ili kasnije, u zavisnosti od toga kako je porođaj prošao i kako se ti osećaš. Vežbe koje možeš da radiš jesu trbušnjaci, ali ne oni klasični i naporni, već jednostavno podizanje nogu, za početak. Lezi na leđa, noge savij u kolenima, a zatim jednu po jednu lagano privlači ka sebi. Počni sa malim brojem ponavljanja koja ćeš postepeno povećavati, baš kao što ćeš menjati i stil trbušnjaka.

Za jačanje mišića odlična vežba su i sklekovi koje takođe treba da radiš umereno i polako kako se ne bi previše opterećivala. Postepeno uvećavaj broj ponavljanja.

Na listi vežbi obavezne su i vežbe za zatezanje nogu i podizanje zadnjice, a u tom slučaju su najbolji čučnjevi. Radi ih što više možeš, a u kominaciji sa ostalim vežbama kao i pravilnom ishranom uskoro ćeš videti rezultate.
I još…

Za uspešno mršavljenje posle porođaja jako je važno da dovoljno odmaraš i spavaš kako bi metabolizam normalno funkcionisao, a i kako bi se mišići oporavili i regenerisali nakon treninga. Čak ti i dojenje može pomoći da smršaš nakon porođaja jer zahvaljujući ovoj „aktivnosti“ dnevno gubiš čak 700 kalorija. Naravno, kada je reč o dojenju, uvek se vodi potrebama svoje bebe, a ne svoje želje za mršavljenjem.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here