Kurtulmus u Potočarima: Nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica

0
230

[ad_1]

„Biti ovdje sa vama 11. jula, kod ljudi koji su 1995. proživjeli veliku bol, podijeliti bol s vama je naša ljudska dužnost. Mi to tako osjećamo“, rekao je Kurtulmus i dodao da je današnji dan „prilika da svi još jednom sebe preispitamo“:

“Bio sam ovdje prije nekoliko godina i još uvijek osjećam tu bol. Ta sjećanja su mi još uvijek svježa. Vrijeme je da se upitamo zašto se ništa ne čini da se to ne ponovi. Jedanaesti jula 1995. ovdje je proživljena jedna prava ljudska drama u jednoj savremenoj zemlji u sred Evrope. Nažalost, svi su zašutjeli, zatvorili su uši i nisu čuli jecaje i vapaje ljudi. Nakon priprema koje su trajale mjesecima ovdje se desio genocid. Onaj ko zločinca ne traži da polaže račun ne može biti čovjek koji podržava nevine žrtve. Mi ne želimo ovo sjećanje držati kao izvor mržnje ali moramo od zločinaca tražiti polaganje računa. Nisu u pitanju samo riječi, nego je veoma važno stati uz žrtve naspram zločinaca i reći ti si zločinac“.

Podsjećajući na riječi bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofi Anana da je Srebrenica jedna od najtamnijih mrlja u historiji Ujedinjenih nacija (UN) Kurtulmus je kazao da je to dobra, ali manjkava izjava, jer je Srebrenica jedna od najtamnijih mrlja u historiji cijelog čovječanstva.

“Kako ćemo saprati tu mrlju? Izvođenjem svih zločinaca pred lice pravde, što će obezbijediti da svi odgovorni odgovaraju pred sudovima. To znači da ćemo podržati sve što se radi s tim ciljem, daćemo naš doprinos da se ono što se dešavalo u Srebrenici nikad ne zaboravi ali i da se stvori veoma snažan sistem koji neće dozvoljavati odgovorima izbjegavanje odgovornosti”, kazao je.

On je rekao da je odluka suda u Holandiji u procesu u vezi s odgovornošću holandskih vojnika za ubijanje Srebreničana, iako djelimična, odluka koja je malo ublažila bol porodica žrtava.

„BiH ne može na temelju mržnje graditi svoju budućnost, mi ne govorimo ovdje o Srebrenici da bi držali živom mržnju. Moramo je ne zaboraviti kako se slične stvari u budućnosti nikada ne bi desile. BiH je i nakon velikog broja šehida jedna stabilna i snažna država. Mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao dio nas. Bilo gdje u BiH, u Sarajevu u Srebrenici, u bilo kojem drugom gradu znate da ako se vama nešto desi, mi osjećamo vašu bol u Bursi, Istanbulu, Ankari… Sve vaše boli su i naše boli“, poručio je Kurtulmus.

akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here