Kunica, ranjenik, stolist, hajdučka trava, duizenblad (hiljadulist)

0
818

O malo kojoj travi postoji toliko legendi kao o kunici. Legende o njoj postoje još iz Trojanskog rata kada su spartanski vojnici kroistili kunicu za liječenje rana. Biljka je dobila ime po grčkom junaku Achilles-u (Achillea millefolium). Ovi sunčani dani su idealno vrijeme za branje i sušenje biljke.

Evo, dok pijem mirisni čaj netom ubrane biljke, čitam šta Holandjani pišu o ovoj biljci (vidi ovdje). Oni upuċuju da pored najčešċe divlje sorte ima posebnih sojeva biljke. Neke imaju karmin crvene listove pa se koriste u dekorativne svrhe, a druge zbog svoga mirisa se koriste kao začin u pripremanju nekih jela od piletine, supa i soseva.

U medicinske svrhe se koriste svi dijelovi biljke, suhi ili osušeni. Biljka sadrži eterična ulja –azuline, koji imaju antiupalno djelovanje. Čaj od kunice pomaže transpiraciju, djeluje povoljno kod nahlade i  povišene temperature. Smatra se I da ima dejstvo na sniženje krvnog tlaka, te za popravljanje metabolizma. Spolja se kunica koristi za liječenje rana, oteklina i za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

U kozmetici se  blaga otopina ekstrakta biljke u destilovanoj vodi koristi za čišċenje  kože, ili kao osvježavajuċi  losion za vlažu kožu.

Treba biti oprezan jer visoke doze mogu izazvati glavobolje,  a dugotrajna upotreba može izazvati preosjetljivost  i alergičnu reakciju na sunce.

Mnogi narodni običaji su vezani za ovu biljku.  Smatra se da biljka odbija mračne sile i vještice, te se nosa u amulet (amajliji) ili posipa preko praga kuċe. Snop, ili vijenac biljke koji se stavi na kuċna vrata prije 24-og juna, učiniċe da ukuċani budu  cijele godine pošteđeni od bolesti . Stavljena u nos, biljka rastjeruje strahove i fantazije.  Ruke namočene mirisom biljke, ako se zamoče u vodu, privlače ribe.

Biljka se povezuje sa pravom ljubavlju, i  u tom smislu opisuje u poeziji, a bračni par koji na svadbi pojede kunicu, ostaċe sedam godina zaljubljen.

Kunica se naziva još vojnička (hajdučka trava) ili ranjenik, zato što može spriječiti infekciju rane, zaustaviti (ali i izazvati) krvarenje iz nosa. Zbog veoma intenzivnog mirisa biljka se ranije koristila za parfimiranje duhana koji se ušmrkavao.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here