Kuća iz snova: Pogledajte kakvu je kuću izgradio za 3.600 eura – FOTO

0
271

Simon Dale, 32-godišnji porodični čovjek iz Walesa, “naoružan” motornom pilom i čekićem je napravio kuću iz snova za sebe i svoju porodicu.

 Nakon što je iskopao rupu, Dale, uz pomoć svog punca je konstruisao drveni okvir za kuću. Na krov su stavili sloj trave za izolaciju i pokrili ga najlonom kako ne bi propuštao vodu. I na kraju, krov je pokriven slojem zemlje koja utapa kuću u okoliš.

“Kuća hobita”, kako je lokalci popularno zovu,  je napravljena od samoodrživih materijala, ima frižider koji se hladi pomoću zraka, koristi solarne ploće za struju i umjesto cementa su koristili kreč.

“Ovim načinom života živim u harmoniji sa prirodom i sa samim sobom, radeći stvari jednostavno i koristeći što manje tehnologije”, poručuje 32-godišnji Dale.

Ono što je najnevjerojatnije, za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva. Simon nema nikakvog iskustva. On nije arhitekt. Nije inženjer ni stolar. Počeo je od nule u svakom smislu.

Rekao je za Daily Mail: “Jako je zabavno biti sam svoj arhitekt, to vam omogućava da stvarate i uživate u onome što volite – u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namijenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu. “

Gradnja od prirodnih materijala ne pridonosi profitu proizvođača i ne uključuje razne koktele kancerogenih otrova koji ispunjavaju većinu modernih zgrada.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here