Kreiranje potreba

0
544

Jednom davno, na obuci o prodaji, predavac rece da ako hoces profit onda “potrebe treba kreirati a ne cekati da nekom zatreba”.

Nisam bas shvatila o cemu prica u tom momentu ali vec odavno gledam i slusam kako se na mala vrata uvode novi proizvodi i stvaraju nove potrebe. Malo po malo dodaju se nove vrste poreza i troskova odrzavanja. Televizor ljudima nije trebao prije 1930, i malo po malo udje u svako domacinstvo. Od 1953 imamo ga cak i u boji.

Zatim dodjose satelitski i kablovski prijem. Od 1993 i digitalna jer, op trc, ne valja analogna. I svako domacinstvo mora da ima… ZX Spectrum i Commodore, niko se vise i ne sjeca, a vec se pojavise mnogo savremeniji i bolji racunari, pa laptopi pa pametni telefoni, tableti. A mi samo dodajemo nove stavke u kucnom budzetu. I ne mozemo bez tih spravica koje nam prenose informacije i povezuju sa svijetom. Trebaju nam.

Nema veze sto nas unespokojavaju,sto zrace, sto ostecuju vid jer odmah se brizni proizvodjaci opreme dosjete koje novo cudo tehnike nam treba da se zastitimo od zracenja pametnog telefona, da sacuvamo oci od zracenja PC. Valja kupiti. Al’ to nije problem, imamo mbanking.

Tu je za nas da u svakom casu mozemo izvrsiti placanje, :nema vise dugih cekanja u redu”. Vidim zadnjih godina glavna furka je zagadjivanje okoline uzrokovano pojacanom emisijom CO2: te stvara ozonske rupe, te klima se mjenja, te led se topi. Kao da to nije prirodni ciklus. Na mala vrata polako kreiraju nove potrebe i uvode nove poreze da nas pljackaju. I neka, kad smo ovce.

Ne moze staro auto nema filter, ni ono jace kubikaze jer povecava emisiju gasova ili plati porez na izduvne gasove… Pitanje je dana kad ce nam uvesti porez na izdidsanje CO2. Novi svjetski poredak?! A sve se nesto pitam ovih dana kako nestadose dinosaurusi? U njihovo vrijeme nije bilo emisije gasova.

nekretnine_mostar
PODIJELI
Prethodni članakRaskecani sekreti uma
Naredni članakZijan-ćerka

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here