Konačno riješena tajna Bermudskog trougla

0
459

Tajna Bermudskog trougla možda je napokon riješena.

Ovih 500.000 kvadratnih kilometara koji se protežu na severu Atlantskog okeana proglašavani su krivim za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz vekove. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

Te smrtonosne eksplozije u vazduhu mogu preokrenuti brodove i srušiti avione u okean, tvrde.

Naučnici takođe tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 30 do 90 kilometara.

Satelitski meteorolog Stiv Miler sa Univerziteta Kolorado rekao je za “Science Channel” da ravne ivice kod oblaka inače nisu tipične, već su oblaci uglavnom raspršeni.

Pomoću radarskih satelita za proučavanje pojava ispod oblaka utvrđeno je da su vetrovi u nivou mora dosezali brzinu od 273 kilometra na sat. Ti su vetrovi bili dovoljno snažni da podignu talase visoke 13 metara, dok se vazdušne bombe obrušavaju na površinu okeana.

“Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su u suštini vazdušne bombe. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su skupine vazduha koje izlaze iz dna oblaka i udaraju u okean, stvarajući talase koji ponekad mogu biti ogromni pa se međusobno sudaraju”, tvrdi meteorolog Rendi Cervini.

Bermudski trougao nalazi se istočno kod Bahama i zapadno od ostrva Bermuda na severu Atlantskog okeana.

Najstariji izveštaji potiču iz 1492. godine kad je Kristofor Kolumbo izvestio o čudnim svetlima i aktivnostima kompasa u tom području.

Prvo zabeleženo potapanje broda datira iz 1609. godine kad je engleski brod “The Sea Venture” uništen na istočnom kraju ostrva Bermuda, nakon čega su se preživeli naselili na ostrvo kao prvi ljudi na njemu.

Jedna od jezivijih priča je ona o putovanju broda “Ellen Austin” iz 1881. godine, kad je posada navodno naletela na drugi brod, na kojem se nije nalazi niko. Odlučili su da ukrcaju deo svoje posade na taj broj i dovesdu oba broda u Njujrok, ali brod je iznenada nestao.

Potom se ponovno pojavio bez ikoga na njemu, a potom opet nestao.

Nestanak “USS Cyclops” i njegovih 309 članova posade 1918. godine takođe je pripisan delovanju Bermudskog trougla.

Jedan od najpoznatijih nestanaka je onaj eta 19, kad je pet borbenih aviona izgubilo kontakt s avionom u kojem su se nalazili kadeti američke mornarice. Svih 14 vojnika je nestalo, kao i 13 članova posade aviona koji je krenuo da ih traži.

Pilot aviona Gruman Kugar 1991. godine javio se kontroli leta i tražio dopuštenje da poveća svoju visinu. Dok ju je povećavao iznenada je nestao s radara.

Poslednja zabeležena tragedija bila je nestanak teretnog broda “El Faro” 2015. godine, na kojem su se nalazila 33 člana posade. Brod je zahvatio uragan nedaleko od južne obale Bahama prošlog decembra.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here