Komandant NATO-a u BiH: Vojnici koji budu obilježavali 9. januar mogu biti otpušteni

0
205

Ukoliko pripadnici Trećeg pješadijskog puka (RS) budu učestvovali u aktivnostima u vezi sa obilježavanjem takozvanog dana RS-a, mogli bi se suočiti sa otpuštanjem iz vojne službe, tvrdi komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle Wilz.

Pripadnici OSBiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH. Osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, učešće bilo kog pripadnika OSBiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani. Prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – izjavila je generalica Wilz za Faktor.

Prema njenoj izjavi, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš bila je upravu kada nije odobrila učešće pripadnika OSBiH u aktivnostima 9. januara.

– Institucionalni i pravni okvir je jasan. Sistem pukova, uključujući i Treći pješadijski puk (RS), uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane – dodala je Wilz.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je zahtjev Ministarstvu odbrane BiH da se odobri učešće 20 oficira, 20 vojnika i Vojnom orkestru OSBiH u aktivnostima koje će biti upriličene 8. i 9. januara u sklopu obilježavanja takozvanog dana RS-a, praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ministrica Marina Pendeš je odobrila učešće samo dijela Vojnog orkestra, benda Banja Luka, na ceremonijama polaganja cvijeća poginulim pripadnicima VRS-a, učesmnicima NOR-a i civilnim žrtvama rata. Međutim, Dodik je u svom bahatom stilu poručio da mu Vojni orkestar nije potreban, ako nije u cijelosti ispunjen njegov zahtjev.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je pokušao kroz najvišu državnu instituciju realizovati Dodikovu ideju. Međutim, ni njegov prijedlog nije prihvaćen, odnosno bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije dao saglasnost na angažovanje oficira i vojnika OSBiH u obilježavanju neustavnog praznika.

Faktor.ba

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here