Koji glukometar koristiti?

0
521

U Holandiji je već duže vrijeme rasprava o tome koji su aparati za kućno mjerenje glukoze (glukometar, holandski: glucosemeter) najpouzdaniji.

Udruženje dijabetičara se bori da se koriste samo klinički provjereni aparati koji imaju potrebne oznake standarda (da su prošli odgovarajuće testove). Osiguravatelji, pa i apoteke, često preporučuju jeftinije aparate. Dobro ispitani glukometri moraju imati evropske ISO standarde ( ISO 11608-1 voor peninjectoren en ISO 15197 voor BGM's) .

Ustanovljeno je da pojedini glukometri odstupaju i nekoliko desetina procenata od referentne vrijednosti, odnosno one iz kliničkog labaratorija, iako je fabrički dozvoljeno desetak procenata. Greške pri mjerenju mogu biti sistemske, slučajne, i one zbog nepravilne upotrebe (vidi u ovom članku na holandskom ): https://www.dvn.nl/files/site/Artikel%20BGM%20Tijdschrift%20NVKC%202015.pdf

Ove posljednje nastaju zbog neopranih (ostaci voća), ili vlažnih prstiju. Trakice za mjerenje ne smiju biti u pretoplim ili previše vlažnim prostorima, i ne smije im proći datum upotrebe. Neki lijekovi mogu imati uticaj na rezultat mjerenja. Poznato je da paracetamol i vitamin C mogu uticati na rezultat. Osobe sa povišenim hematokritom i poremećenim vrijednostima bubrežne funkcije takođe mogu imati krivi rezultat.

U Holandiji je Tehnički institut Rheinland uveo TÜV Rheinlandcertificaat koji dobijaju aparati koji su zadovoljili na ispitivanju. Spisak tih glukometara može se vidjeti u prilogu

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here