The Verge prenosi lokalne medije prema kojima je policija ovakve naočale isprobala na željezničkim stanicama u gradu Žengzou gdje će se uveliko koristiti za skeniranje putnika tokom skorih putovanja za praznik Lunarne godine.

To je vrijeme ekstremno masovnih prazničnih putovanja, koje se često opisuje kao najveća migracija ljudi na planetu. Policija je saopćila da je pomoću ovih naočala već uspjela uhvatiti sedmero osumnjičenih bjegunaca za ozbiljna kaznena djela, te još 26 putnika koji su putovali pod lažnim identitetima.

Ove naočale proizvela je, prema pisanju WSJ, kompanija LLVision Technology Co. iz Pekinga. Direktor kompanije Vu Fei otkrio je da je pri razvoju ovih naočala LLVision usko sarađivao s policijom kako bi razvio tehnologiju koja odgovara njihovim potrebama.

Posljednjih godina Kina ulaže ogromne novce u razvoj niza naprednih tehnologija za praćenje i nadzor, te ih digitalno povezuje širom gradova u toj zemlji. Prema jednoj procjeni, do 2020. u Kini će biti postavljeno više od 600 miliona takvih uređaja, a nove tehnološke tvrtke ih nastoje unaprijediti sposobnostima poput prepoznavanja načina hoda.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here