KEVIN IMA DVADESET TRI LIČNOSTI. DVADESET ČETVRTA ĆE USKORO BITI OSLOBOĐENA.

0
225

Žanr:Horor/Triler

Uloge:James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Jessica Sula, Haley Lu Richardson, Betty Buckley

Trajanje:116 min

Iako je Kevinu njegova psihijatrica, dr. Fletcher potvrdila da ima 23 različite ličnosti, ostaje još uvijek upitno koja ličnost dominira nad ostalima. Primoran da otme tri tinejdžerice vođene tvrdoglavom Casey, Kevin pokreće rat za opstanak među sobom i svim ličnostima u sebi – kao i svima oko sebe.

Kao što sam negdje već pomenuo, ja zapikamsebi neki film koji me baš zaintrigira i obećam sebi da ću ga pogledati u kinu; išao ja sam ili sa društvom – kino iskustvo ću doživjeti.

Ovog puta pik je pao na ”Split”. Psihološki horor/triler čiju sam najavu još ljetos okačio na fejs gdje sam u opisu naglasio da ga s nestrpljenjem isčekujem. Iza filma stoji slavni M. Night Shyalaman i svi smo većinom upoznati s njegovim radom, a bilo bi glupo da se u svakom njegovom filmu dotičemo onog dijela karijere kad su svi mislili da je jednostavno dotakao kreativno dno(The Happening, The Last Airbender). 2015. godine se on trznuo i iznjedrio nam solidan hororčić ”The Visit”, ali sad se već uozbiljio da nam dokaže da se vratio u stilu te ovim filmom je već osvojio kritiku, a rezultati na kino blagajnama pokazuju da se i publika zadovoljila ovim njegovim najnovijim ostvarenjem.

Kao što već i u uvodu piše, dakle riječ je o čovjeku koji pati od poremećaja ličnosti te svako malo ispoljava neku novu. Jedna od tih ličnosti zatočila je tri djevojke i drži ih zaključane u podrumu nepoznate kuće. Dok se one bore da prežive, sam lik Jamesa McAvoya bori se da shvati koja od njegovih ličnosti ima kontrolu nad ostalima i šta će se desiti kada se probudi 24.

Ući u ovako kompleksan lik nije bilo nimalo jednostavno ali ovaj glumac se itekako dobro snašao te još jednom potvrdio koliki je on zapravo talenat, iako se nekako uvijek nalazio u sjeni nekih dugoročnijih glumaca. Ja mu držim fige za ulogu kojom će ga upoznati čitav svijet, mada s ovom ulogom uradio je skoro pa istu stvar – oduševio je sve moguće. Anya Taylor – Joy koju smo upoznali u hororcu ”The Witch’‘, a i u sci-fi hororu ”Morgan” također, potvrđuje i ovim nastupom da je zvijezda u usponu i tako smjelo korača ka vrhu najtraženijih i najboljih.

Ostale kolegice od Taylor-Joy, Richardson i Sula, bile su slabije karike ovog psihodelija ali sreća nije im poklonjeno previše minutaže. Shyalaman je u ovom filmu obratio dosta pozornosti na kadrove, na muziku i samu scenografiju i to mu je uspjelo jer je želio imati jednu cjelovitu, smislenu sliku o liku sa 24 različite ličnosti, a da ga svi shvate ozbiljno. Prije nego što nastavim sa recenzijom, zamolit ću vas, ako već do sad niste, jer ja evo nisam pa mi je krivo, pogledajte ”Unbreakable”, također ostvarenje ovog reditelja, ali malo starije koje mu je jedno od boljih u karijeri(barem svi tako tvrde).

Sposobnost i umijeće ovog redatelja da napravi preokret u filmu koji ostavi bez daha ali isto tako tim preokretima postane slavan i prepoznatljiv, nije zaobišla ni ovaj film. Ja sam se radovao samom kraju jer sam znao da nas čeka nešto što nećemo moći tako lako svariti, a tek po izlasku iz kina ćemo možda shvatiti o čemu je bilo riječ. Sada je malo suptilnija ta nepredvidljivost ali da ne spojlam, otkrijte sami u kojem grmu leži zec.

Iako sam film pratio s velikim zanimanjem, bez da sam ijednom šarao pogledom po kino-dvorani ili da sam provjeravao koliko je sati, mišljenja sam da je film možda razvučen i da ima nepotrebnih petnaestak minuta ali nećemo sad zalaziti u sitna crevca…

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10, a na Tomatoesima 73%. Već u dvije sedmice prikazivanja film je zgrnuo preko 102 miliona dolara širom svijeta na budžet od samo 9 miliončića. M. Night Shyalaman je poznat po filmovima kao što su ”Šesto čulo”, ”Znakovi”, ”Zaselak”, ”Žena iz vode”

Ovo je definitivno film s kojim je ovaj režiser stao na svoje noge. Uspio je dobro iskombinirati elemente horora, trilera i psiho-drame te sa jednim efektivnim raspletom i odličnim glumačkim izvedbama, stavio je pečat na ovaj film i poslao ga u svijet kao ideju koja je itekako uspješno realizirana.

Ocjena:9/10

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here