Kameleoni su dugo naučnike kao i ljude fascinirali svojom sposobnošću da mijenjaju boju kože

0
1052

Kameleoni su dugo naučnike kao i ljude fascinirali svojom sposobnošću da mijenjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.Naučnici su kako oni tvrde otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudni proces transformacije…

Takođe, naučnici su su bili zatečeni rezultatima istraživanja.Oni su ustanovili da se promjena boje ne odvija na nivou pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.
“Bili smo zaista iznenađeni!. Bili smo uvjereni da kameleon mijenja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahtijeva fizički proces” izjavio je Mišel Milinković, biolog sa Univerziteta u Ženevi.
Promjena boje kože je isključiva osobina mužjaka.Panterski kameleon, koji je korišćen u ovoj studiji, može da za nekoliko sekundi promijeni boju kože od zelene do žute ili naradžaste, a da plave dijelove tijela pretvori u bijele.
Kod većine životinja ovakva transformacija je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar ćelija pod nazivom melanofore. Time se zapravo mijenja intenzitet, ali ne i sama boja. Dugo se ovim procesom objašnjavala i kameleonova sposobnost alternacije boja. Ali izgleda da je ova teorija bila pogrešna.


Analiza kože kameleona pokazala je da na promjenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smještene tačno ispod pigmentskih ćelija. Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se rijetko može naći kod drugih kičmenjaka.


Kod kameleona,ovi nanokristali mogu da se pomjeraju kako bi promijenili način na koji se svjetlost odbija, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu “Nature Communications.”


“Kada je kameleon miran, kristali su organizovani u gustu mrežu i reflektuju talasnu dužinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene” rekli su naučnici…

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here